2019. január 19. 13:30
mfor.hu

Az UEFA jelentése alapján a foci még mindig jó üzlet - piaci alapon. 

Az Európai Labdarúgó-szövetség közzétette szokásos éves pénzügyi jelentését, amely ezúttal nemcsak a 2017-es gazdasági évet elemzi, hanem az elmúlt tíz esztendőt is - írja a Nemzeti Sport. Az UEFA jelentése szerint a magyar NB I egyike annak a 17 ligának, amelynek több mint 15 százalékkal nőtt a bevétele. Az 55 bajnokságból 11-ben csökkentek a bevételek, egyről pedig nincs adata az UEFA-nak.

Az elmúlt tíz gazdasági évben az NB I-ben nőttek legdinamikusabban: az UEFA kimutatása szerint a hazai klubok átlagos bevétele ebben az időszakban négy és félszeresére emelkedett. Ebben listavezetők vagyunk, de ha azt nézzük, hogy ez számszerűen mekkora növekedést jelent (esetünkben összesen 68 millió eurót), akkor a 20. a rangsorban az NB I.

Az NB I-ben a klubok bevételének 49 százalékát adják a szponzori- és reklámszerződések, míg az UEFA-tól kapott összeg és a televíziós közvetítések díja összesen csak 5 százalékot (!) tesz ki. Az egyesületek a bevételük 63 százalékát költik fizetésekre, ami összesen 56 millió euró (16.8 milliárd forint).

Nem is olyan nagy a magyar stadionépítési láz

Az UEFA a 2009 óta épült stadionokat is számba vette, ami alapján 24 új arénával Törökország lett az első. Magyarország csak az ötödik a rangsorban. Az NB I-ben mindössze egy klubnak van teljesen saját tulajdonban lévő stadionja az UEFA riportja szerint, ugyanígy van ez többek között Horvátországban, Svédországban és Oroszországban is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.