2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az utóbbi időben rákaptak a kínai befektetők a Premier League-re.

A Sunday Times értesülése szerint kínai befektetők 800 millió fontot, azaz 1 milliárd dollárt (illetve 924 millió eurót) adnának a Premier League-ben szereplő Liverpoolért. A vevői konzorciumot az állami tulajdonban álló China Everbright vezeti, de a háttérben ott van az ország legnagyobb független vagyonalapja, a China Investment Corporation (CIC) is. A Sunday Times értesülése szerint a kínai konzorcium és a jelenlegi tulajdonos, az amerikai Fenway Sports Group (FSG) között már javában zajlanak a tárgyalások.

Ugyanakkor az AFP-nek egy neve elhallgatását kérő liverpooli forrás azt állította, hogy bár a klub nyitott a külső befektetők iránt, de a kínai konzorciummal nem tárgyal. Múlt pénteken a Liverpool elnöke, Tom Werner kijelentette, a klub nem eladó, de azt elismerte, hogy az FSG hajlandó valamekkora részesedéstől megválni.

Az amerikaiak 2010-ben vásárolták meg a Vörös Ördögöket 300 millió fontért, így a sajtóhírekben szereplő 800 millió font 166 százalékos hozamot jelentene 6 év alatt.

Kínai befektetők egyébként az utóbbi időben igencsak "rákaptak" az angol futballklubokra. Augusztus elején a West Bromwich Albiont vette meg a Gouchuan Lai vezette kínai csoport, de szintén kínai tulajdonban van immár egy másik birminghami klub, a második vonalban szereplő Aston Villa, és a Wolverhampton Wanderers is. A harmadik birminghami klub, a Birmingham City pedig jelenleg is tárgyalásokat folytat ázsiai befektetőkkel, hogy átvegyék a csapatot a hong-kongi Carson Yeungtól, akit 2014-ben pénzmosás miatt börtönbe zártak.

Ugyan a Premier League egyik élcsapatát, az arab Abu Dhabi United Group többségi tulajdonában álló Manchester Cityt (egyelőre?) nem vásárolták meg, tavaly decemberben 265 millió fontért 13 százalékos üzletrészt szerzett benne a szintén állami tulajdonú China Media Capital.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!