<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kormány igyekszik betartani azon ígéretét, hogy a nők 40 éves munkaviszony után visszavonulhassanak, az ehhez szükséges hozzávetőleg 35 milliárd forintot járulékemelésből fogják finanszírozni. Mint kiderült, hozzávetőleg húszezer érintett miatt sújtják a hazai vállalkozásokat magasabb teherrel, illetve növelte a kabinet a már így is rendkívül magas élőmunka-terheket.

Jövőre mintegy 18-24 ezer nőt érinthet a kedvezményes nyugdíjba vonulás - közölte a kormányzati kommunikációs államtitkárság. A kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a kabinet döntése alapján kedvezményesen nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik. A rendelkezés 2011-től érvényes.

Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek maximuma több gyermek esetén nyolc év. A 40 évbe képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele. A kormányzati kommunikációs államtitkárság az MTI-vel közölte, hogy ha az érintettek 75-100 százaléka él ezzel a lehetőséggel, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthet. Ez hozzávetőleg 30-35 milliárd forint kiadást jelent.

Mint ismert hétfőn szavazta meg a Parlament a járulékemelésről szóló törvényjavaslatot,így januártól 10 százalékra nő a nyugdíjjárulék mértéke. A bruttó bért terhelő nyugdíjjárulék fél százalékponttal történő megemelése mintegy 40 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit.

A 20 ezer potenciális szavazat megvásárlásával ugyan egy ígéretét megtartja a kormány, árnyékolja azonban a képet, hogy egy másik ígérete ellenébe hat, miszerint a növelnék a versenyképességet és a foglalkoztatottságot növelését. Igaz, a járulék emelése az átlagos bérrel rendelkező rétegek esetében "csupán" ezer forintos elvonást jelent, de ezzel tovább nőnek az élőmunka terhei, amit a korábban a Fidesz is gyakran kritizált.

A hétfői döntés következtében januártól tovább nő a havi 638,75 ezer forintos bruttó bérnél kevesebbet keresők, vagyis a magyar munkavállalók jelentős részének az adóéke. A 200 ezer forintos bruttó átlagfizetésnél a korábban számolt adóék 47,67 százalékról 48-ra nő, vagyis az mfor.hu azon megállapítása, mely szerint a kormány adó- és járulék intézkedései különösen a fiatalok és a kevésbé képzettek körében a foglalkoztatás növekedését nem segítik, most tovább erősödik.

A változás azt jelenti, hogy például a Matolcsy György által jövőre minimálisan javasolt 76 800 forintos minimálbér esetén az eddig kalkulált 60 238 forint helyett 384 forinttal kevesebbet, 59 854 forint kap meg a munkavállaló. A 200 ezer forintos bruttó átlagbér esetén (2010 augusztusában 194 ezer forint volt a magyar bruttó átlagkereset), ezer forinttal lesz kevesebb a nettó, vagyis a jelenlegi ismereteink szerint 133,480 forint lesz a borítékban. Havi félmilliós fizetés esetében 2500 forint a "veszteség", míg a járulékfizetési plafon maximumát jelentő havi  638,75 ezer (napi 21 ezer) forint felett nem jelent változást a módosító javaslat.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.