2018. május 20. 06:58

Összességében javultak a lakhatási körülmények Magyarországon, ám még mindig megdöbbentő, hányan kénytelenek kritikán aluli körülmények között élni nap, mint nap.

Tavaly a magyar lakosság 3,3 százaléka, vagyis több mint 322 ezer ember élt olyan lakásban, ahol az alapvető higiéniai helyiségek sem voltak meg, tehát nem volt benti wc, sem fürdőszoba - derül ki az Eurostat frissített statisztikájából. Bár nagyon sok ember érint ez a probléma, magunkhoz képest mégis évről évre javul a helyzet. Ennél kisebb arányú érintettség utoljára ugyanis 2007-ben volt, 3,2 százalék, és egy év alatt is látványos javulás történt. A 2016-os statisztika ugyanis még a lakosság 3,8 százalékát találta érintettnek ebben a kérdésben.

Nemzetközi összevetésben az látszik, hogy ez a 3,3 százalék még mindig bőven az uniós átlag felett van, tehát ha Orbán Viktor kormányfő igazán komolyan gondolta azt a kijelentést, hogy legyen jó lakni és élni is Magyarországon, akkor bőven van még hova fejlődni. Mivel 2017-re vonatkozóan csak néhány tagállam adata áll rendelkezésre, uniós átlagérték sincs. 2016-ban az EU-s átlag 1,9 százalék volt, tehát jó eséllyel továbbra is jelentős a leszakadásunk mértéke ehhez képest.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

A többi tagország adatát vizsgálva sem juthatunk sokkal másabb következtetésre, hiszen az akkori magyar adat a harmadik legmagasabb volt. A magyaroknál csak a bolgárok, a lettek és a románok között nagyobb az érintettek aránya. Romániában például a népesség harmada olyan házban élt, ahol nem volt sem benti wc, sem fürdőszoba.

Egy másik statisztika szerint a magyarok 24,8 százaléka élt tavaly kritikán aluli lakhatási körülmények között. Vagyis olyan ingatlanban, ahol nem volt benti wc, nem jutott be elég fény a házba, vagy épp nem volt megfelelő a tetőszerkezet, netán olyan sokan éltek egy fedél alatt, hogy az már kimerítette a túlzsúfoltság fogalmát. A 2017-es friss adat is javulásról árulkodik, hiszen egyrészt 2012-ben volt legutóbb ennél alacsonyabb az érintettség, másrészt 2016-hoz képest is érdemi csökkenés mutatkozott, akkor ugyanis a magyarok 26,7 százaléka élt kritikus körülmények között.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.