2012. január 10. 09:25

Miközben elkezdődtek az egyeztetések a IMF-fel, továbbra sem lehet tudni, hogy a kormány hajlandó lesz-e azokra a kompromisszumokra, amelyet a hitelért cserében a nemzetközi szervezet és az EU elvár. Így a megbeszélésekről napvilágot látó, illetve kiszivárgó információk hatására mozoghat a következő napokban a forint, áll a Commerzbank napi kommentárjában.

EUR/HUF (313,00 – 316,50): Az IMF szerződés körül felgyorsultak az események, már tegnap megkezdődtek a puhatolózó tárgyalások. A Fellegi – Karvalits - Pleschinger trió egész hétre be van táblázva, szinte minden nap lesz egyeztetés a héten, a legfontosabb tárgyalás az IMF-el a csütörtöki lehet, akkor fogadja Christine Lagarde Fellegiéket. Nem lesz könnyű dolga a tárgyalóbizottságnak, ha meg akar egyezni a Nemzetközi Valutaalappal, de még ennél is nehezebb lesz zöld ágra vergődni az EU-val. Tegnap Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi vezetője is megszólalt a készenléti védőhálóval kapcsolatban. Rehn úr leszögezte: a tárgyalásnak előfeltétele, hogy biztosítva legyen a magyar jegybanki függetlenség, így amíg nincs ezen a téren előrelépés, addig ugyan hajlandó asztalhoz ülni a magyar bizottsággal, de a hitelről nem eshet szó. Eddig tehát féloldalas a helyzet, a jelen állapot szerint az IMF-nél könnyebben juthatunk dűlőre, az EU-nál kevésbé. Amíg az IMF szerződés körül zajlanak az események, addig Kína gazdasága lassulást mutat, a decemberi importjuk több mint 10 százalékkal esett vissza a novemberi számokhoz képest. Mindezek ellenére a forint 315 környékén tudja tartani magát, várhatóan a 313-317-es sávban maradhat az EUR/HUF árfolyama ezen a héten.
 

EUR/USD (1,2700 – 1,2820): Folytatódnak a véget nem érő egyeztetések, tárgyalások az eurozónában. Sarkozy és Merkel márciusra ígéri a fiskális unió létrejöttét, így az egyes tagországok költségvetési politikáját egy EU felügyelet venné bizonyos mértékig az ellenőrzése alá. Szó volt továbbá a görög adósságválságról, itt a régóta szokásos megállapítással találkoztunk: fel kell gyorsítani a görög állam és a magánbefektetők közötti megegyezést az adósságleírás kulcsát illetően, míg a görög államnak hatékonyabban kell a reformokat véghezvinni. Elvekről sok szó esett ismét, de konkrét, gyakorlatban is megvalósítható kijelentés nem hangzott el. Így nem meglepő, hogy az EUR/USD árfolyama nem talál magára, továbbra is 1,27 körül, némileg felette vergődik. Ma 10 órakor féléves görög kincstárjegy aukciót tartanak 1,25 milliárd euró értékben, ennek a sikeressége rányomhatja a bélyegét a délelőtti kereskedésre.

CHF/HUF (258,75 – 261,50): Csere történt az SNB élén, Philipp Hildebrand ellentmondva a korábbi álláspontjának mégis engedett a nyomásnak és lemondott, miután a felesége gyanúba keveredett egy konverziós devizaügylettel. Ideiglenesen Thomas Jordan veszi át a vezető tisztséget, de ez várhatóan nem fogja befolyásolni az SNB politikáját, az 1,20-as EUR/CHF árfolyamküszöb nagy valószínűséggel megmarad. A CHF/HUF árfolyama 260-nál jár, kissé magasabban, mint tegnap reggel.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.