4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Több mint 2 milliárd forintos nettó veszteséget könyvelhetett el az első negyedévben a Rába, ez azonban elsősorban a negatív devizahatásoknak volt köszönhető, több mint 2,5 milliárdos veszteség volt az extrém árfolyamok miatt. A működési eredmény (EBITDA) viszont alig esett tavalyhoz képest, ami jó jel a válság közepette.

Majdnem a felére esett vissza a Rába nettó árbevétele az első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest, a nettó veszteség pedig több mint 2 milliárd forint lett. Az egyetlen pozitívum, hogy a működési eredmény alig csökkent 2008-hoz képest.

2,183 milliárd forintos veszteséget termelt az év első három hónapjában a Rába, ez a tavalyi 363 milliós nyereség után jelentős visszaesés. A cég árbevétele majdnem a felére esett vissza, 9,67 milliárd lett, holott tavaly még 16,848 milliárd volt. A belföldi értékesítés és az export egyaránt gyengén teljesített, nem volt jelentős különbség.

2009 első negyedére a Rába valamennyi célpiaca meghatározó mértékben zsugorodott: miközben az USA tehergépjármű-piacán az eladások tavaly év elejéhez képest több mint harmadával estek vissza, az európai nehézgépjármű-piac 45 százaléknyit csökkent az előző évhez képest. Hasonló tendenciákat lehetett érzékelni a személygépkocsi-alkatrészek piacán is. Egyedül a mezőgazdasági futóművek területén esett vissza kevésbé a korábbi időszakokra jellemző aktivitás. A FÁK országainak buszpiaca a trolibuszgyártás kivételével szinte leállt ebben az időszakban - olvasható a cég közleményében.

A kereslet visszaesésének hatását tovább rontották a megszaladó energiaárak, amelyek közel 29 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Valamelyest csökkentette ugyanakkor a költségeket az alapanyagárak 15 százalékos esése, és az értékesítési bevételekre jótékonyan hatott a 30 százalékkal magasabb dollár-és a 14 százalékkal erősödő euróárfolyam is.

A piaci feltételek alapvető megváltozására a Rába hatékony költségcsökkentési intézkedésekkel reagált: az adminisztratív és az értékesítési területen a méretre állítás és a munkahét-rövidítés eredményeképpen a közvetett költségek szintjén közel 30 százalékos csökkentést sikerült elérni az előző évhez képest. Az intézkedések hatására a Rába mindhárom üzletága pozitív, csoportszinten 537 millió forintos üzemi eredményt ért el.

A futómű üzletág az amerikai piacról 57, Európából 42, míg Kelet-Európából 75 százalékkal kevesebb árbevételre tett szert, mint tavaly ilyenkor, ennek ellenére üzemi eredménye a 2008-as 272 millió forintról 393 millió forintra nőtt. Az alkatrész üzlet főleg exportpiacain szenvedett el jelentős, euróban közel 60 százalékos visszaesést, a hazai eladások 27 százalékkal mérséklődtek. Ennek hatására üzemi eredménye 129 millió forint lett (2008: 231 mFt). A 103 millió forintos üzemi eredményt elérő jármű üzletág a honvédséggel kötött hosszú távú beszállítói megállapodás miatt kevésbé van kitéve a válság negatív hatásainak, az értékesítés 60 százalékos visszaesése ezen a területen a szállítások ütemezése miatt fellépő időszakos eltérés következménye.

A devizaárfolyamok extrém alakulásának következtében a Rába pénzügyi oldalon több mint 2,5 milliárd forintos veszteséget szenvedett el. Ennek főbb összetevői az 1,5 milliárd forintot kitevő árfolyam-veszteség, illetve az árfolyamok időszakos kilengése ellen védő fedezeti ügyleteken – a forint elemi mértékű gyengülése miatt – elszenvedett 876 millió forintos veszteség voltak. Mindezek hatására a Rába nettó eredménye -2,183 millió forint lett.

A változatlanul nehezen előre látható folyamatokkal jellemezhető piacon a Rába összességében 40 milliárd forintot meghaladó árbevételt és 3-5 milliárd forint közötti működési eredményt (EBITDA) tervez 2009 egészére. Az eredményterv alsó szintje 265 EUR/HUF és 185 USD/HUF éves átlagárfolyamok, illetve a tavalyi év második felében jellemző alapanyag árszintek mellett valósulhat meg, míg a felső szintje az idei év első negyedévére jellemző külső feltételrendszer (árfolyam és alapanyagárszint) mellett következhet be.


"A Rába a drasztikusan megváltozott külső körülmények között is stabilan megőrizte működési profitabilitását, ami lehetőséget teremt arra, hogy az iparági környezet normalizálódásával növelni tudjuk piaci részesedésünket" - értékelte az eredményeket Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. "Az egyes stratégiai területeken továbbra is aktívan készülünk a piac élénkülésére és új lendületet kapott a futómű kovácsüzemi modernizációja is. Célunk, hogy egy kedvezőbb környezetben, új stratégiai vevők megszerzése mellett - a legnehezebb időszakban is megtartott - kiemelt ügyfélkörünkkel szintén képesek legyünk bővíteni az együttműködést" - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!