2011. szeptember 28. 07:49

A javuló nemzetközi hangulatban erősödött a forint és a BUX, esett a CDS-felár. Miután az euró-frank keresztárfolyam ragad az 1,22-es szintre, a forint erősödése tehát egy az egyben érvényesülhet a svájci frankkal szemben, áll a Commerzbank napi devizapiaci kommentárjában.

EUR/HUF (285,50 – 288,50): A javuló nemzetközi hangulat hatására másfél százalékos napon belüli erősödést tudott felmutatni tegnap az euro/forint árfolyama, és szinte hajszálra ugyanennyit erősödött a zloty is az európai közös devizával szemben. A BUX-index szépen tudott korrigálni az elmúlt napok esései után, és a kötvénypiacon is nagyobb hozamesés volt tapasztalható. A hosszabb papírok hozamai 40 bázisponttal estek, sőt a magyar CDS-felár augusztus közepe óta nem javult ilyen nagy mértékben, 539-ról 503 bázispontra. Az EUR/HUF árfolyama 286-ig menetelt, majd innen pattant vissza 287 fölé. Ma reggel úgy tűnik, tartani tudja a forint a 290 alatti szinteket, halvány forinterősödéssel kezdődik a kereskedés, 287 alatti árfolyamokkal.

EUR/USD (1,3560 – 1,3660): A kevés jó hírt meg kell becsülni. A közelmúlt tömeges rossz hírei után végre optimizmus uralkodik a devizapiacokon. A görög törvényhozás elfogadta a villanyszámla alapon behajtandó ingatlanadót. Ez előfeltétele lehetett annak, hogy megkapják a hellének az októberre esedékes 8 milliárd dolláros részletet az EU-ECB-IMF hármastól. A trió szakemberei ma és holnap személyesen fognak vizsgálódni az országban. A nyilatkozatuk, véleményük komoly befolyással lehet a devizaárfolyamokra. Közben "jól" halad a ratifikációs sorozat, már 8 EMU tagnál elfogadták az EFSF alap bővítését, ma Finnországon, holnap pedig Németországon lesz a sor. Úgy tűnik, a germánok elfogadják majd az alap bővítését, ami által valószínűleg rontani fogják a hitelminősítők a besorolásukat, cserébe viszont a teljes eurozóna adóssághelyzete és megítélése javulhat, ami a könnyebb kilábaláson keresztül pozitív visszacsatolás Európa legnagyobb gazdasága számára is.

CHF/HUF (233,50 – 236,50): A forint erősödése a CHF/HUF keresztárfolyamban is meglátszik. Az EUR/CHF kurzusát mintha odaragasztották volna a mérce 1,22-es értékéhez. A forint erősödése tehát egy az egyben érvényesülhet a svájci frankkal szemben, a bankközi piacon 234-235 között kereskednek a devizapárral.
 
mfor.hu 
 
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.