<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A világ piacain feszült várakozás előzi meg az amerikai jegybank, a Fed elnökének péntek délutáni beszédét. Ben Bernanke kicsit a 22-es csapdájához hasonló helyzetben van, ha lazít, azzal a korábbi lépéseit kérdőjelezi meg, ha nem tesz semmit, akkor csalódást okoz, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában. A várakozások szerint a devizapiacokra is komoly hatással lehet a bejelentés, így a forint is elszakadhat a napok óta stabil pontot jelentő 240-es szinttől a frank ellenében.

EUR/HUF (271,30 – 273,80): Tegnap sem sikerült túl sokat mozognia az EUR/HUF árfolyamának, a csütörtöki két szélsőérték között (270,9-273,3), egy százalékon belül mozgott a kurzus. A délutáni forintgyengülés néhány felröppent rossz hírre következett be. Ismét felbukkant a piacokon a német leminősítés híre, illetve a Danske Bank szolgáltatott némi aggodalmat, hogy csak később tudják visszafizetni a korábban kapott állami stabilizációs pénzt. A jelenlegi német besorolást a hitelminősítők megerősítették, a Danske Bank gondja közvetlenül nem eurozónás probléma, így vissza is rendeződött a forint árfolyama ma reggelre, 272 környékére. A forint árfolyama stabil, de a magyar kötvények csődbiztosítása 2009 áprilisa óta a legmagasabb szinten van. A CDS-felárunk csökkenése nagyban függ a nemzetközi hangulattól, a frank árfolyamának alakulásától, és a korábban már beharangozott szeptemberi bevételnövelő / kiadáscsökkentő intézkedésektől.

EUR/USD (1,4380 – 1,4480): A jackson hole-i konferencia tegnap kezdetét vette. Megosztott a szakmai körök véleménye mit kellene Bernanke-nak tennie. A beszédig természetesen nem fog sok minden az EUR/USD frontján történni, hacsak a 16 óra előtt pár perccel publikálandó Michigan bizalmi index nem okoz vaskos meglepetést. Bernanke úr egy kicsit a 22-es csapdájához hasonló helyzetben van. Ha a lassuló amerikai gazdasági teljesítménnyel, a recessziós félelmekkel indokolva bejelentené a következő, QE3 likviditásbővítő / stimuláló csomagot, az a korábbi QE1 és QE2 csomagok kudarcának beismerése is lenne, márpedig akkor mit várhat a piac a QE3-tól? Viszont ha stimulus nélkül marad az amerikai gazdaság, a depresszív hangulat tovább mélyülhet és gyorsulhat a gazdasági lassulás, a szereplők romló várakozásai által. Valószínűbbnek tűnik egy olyan verzió, melyben nem a QE3 bejelentésére kerül sor, hanem a FED balanszírozni próbál a "wait and see" álláspont és némi stabilizáló, stimuláló intézkedés vegyítésével. Nagyon sok múlik azon, hogy a FED elnöke miként tudja a piacnak "eladni" a FED közeljövőt érintő stratégiáját. A stimulus teljes hiánya és csalódást okozó beszéd esetén a globális risk averzió emelkedne, ami dollárerősödéshez (és forintgyengüléshez) vezetne.

CHF/HUF (237,00 – 241,00): Már két napja 240 alatt, pontosabban 238 környékén tanyázik a CHF/HUF kurzusa, a FED elnökének bejelentése vízválasztónak bizonyulhat abból a szempontból, hogy a közeljövőben 240 alatt vagy fölött fogják-e jegyezni tartósabban a frank/forint devizapárt.
 
mfor.hu