3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A világ piacain feszült várakozás előzi meg az amerikai jegybank, a Fed elnökének péntek délutáni beszédét. Ben Bernanke kicsit a 22-es csapdájához hasonló helyzetben van, ha lazít, azzal a korábbi lépéseit kérdőjelezi meg, ha nem tesz semmit, akkor csalódást okoz, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában. A várakozások szerint a devizapiacokra is komoly hatással lehet a bejelentés, így a forint is elszakadhat a napok óta stabil pontot jelentő 240-es szinttől a frank ellenében.

EUR/HUF (271,30 – 273,80): Tegnap sem sikerült túl sokat mozognia az EUR/HUF árfolyamának, a csütörtöki két szélsőérték között (270,9-273,3), egy százalékon belül mozgott a kurzus. A délutáni forintgyengülés néhány felröppent rossz hírre következett be. Ismét felbukkant a piacokon a német leminősítés híre, illetve a Danske Bank szolgáltatott némi aggodalmat, hogy csak később tudják visszafizetni a korábban kapott állami stabilizációs pénzt. A jelenlegi német besorolást a hitelminősítők megerősítették, a Danske Bank gondja közvetlenül nem eurozónás probléma, így vissza is rendeződött a forint árfolyama ma reggelre, 272 környékére. A forint árfolyama stabil, de a magyar kötvények csődbiztosítása 2009 áprilisa óta a legmagasabb szinten van. A CDS-felárunk csökkenése nagyban függ a nemzetközi hangulattól, a frank árfolyamának alakulásától, és a korábban már beharangozott szeptemberi bevételnövelő / kiadáscsökkentő intézkedésektől.

EUR/USD (1,4380 – 1,4480): A jackson hole-i konferencia tegnap kezdetét vette. Megosztott a szakmai körök véleménye mit kellene Bernanke-nak tennie. A beszédig természetesen nem fog sok minden az EUR/USD frontján történni, hacsak a 16 óra előtt pár perccel publikálandó Michigan bizalmi index nem okoz vaskos meglepetést. Bernanke úr egy kicsit a 22-es csapdájához hasonló helyzetben van. Ha a lassuló amerikai gazdasági teljesítménnyel, a recessziós félelmekkel indokolva bejelentené a következő, QE3 likviditásbővítő / stimuláló csomagot, az a korábbi QE1 és QE2 csomagok kudarcának beismerése is lenne, márpedig akkor mit várhat a piac a QE3-tól? Viszont ha stimulus nélkül marad az amerikai gazdaság, a depresszív hangulat tovább mélyülhet és gyorsulhat a gazdasági lassulás, a szereplők romló várakozásai által. Valószínűbbnek tűnik egy olyan verzió, melyben nem a QE3 bejelentésére kerül sor, hanem a FED balanszírozni próbál a "wait and see" álláspont és némi stabilizáló, stimuláló intézkedés vegyítésével. Nagyon sok múlik azon, hogy a FED elnöke miként tudja a piacnak "eladni" a FED közeljövőt érintő stratégiáját. A stimulus teljes hiánya és csalódást okozó beszéd esetén a globális risk averzió emelkedne, ami dollárerősödéshez (és forintgyengüléshez) vezetne.

CHF/HUF (237,00 – 241,00): Már két napja 240 alatt, pontosabban 238 környékén tanyázik a CHF/HUF kurzusa, a FED elnökének bejelentése vízválasztónak bizonyulhat abból a szempontból, hogy a közeljövőben 240 alatt vagy fölött fogják-e jegyezni tartósabban a frank/forint devizapárt.
 
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!