<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az amerikai jegybank, a Fed elnöke, Ben Bernanke szerdán megnyugtatta a piacokat, és azt hangsúlyozta, hogy még jó ideig rekordalacsony lesz az amerikai alapkamat. Ez jelentősen növelte a kockázatvállalási kedvet, és újabb lökést adott a forintnak is. Kockázatot jelent ugyanakkor, hogy még mindig nincs megegyezés a görögök és a magánhitelezők között, áll a Commezbank napi kommentárjában.

EUR/HUF (294,00 – 297,00): Továbbra is bíznak a piacok abban, hogy létrejön a készenléti hitelszerződés Magyarország és az EU-IMF között. Emellett a kockázatvállalási hajlandóság is erősödött a FED kommentárok hatására, így az EUR/HUF árfolyama már a 295-ös szintekkel barátkozik. Ahhoz, hogy 295 alá kerüljön az árfolyam, egy újabb pozitív impulzusnak kellene érkeznie. Az is könnyedén elképzelhető, hogy a gyengülés irányába korrigál a forint miután január eleje óta majdnem 9 százalékot erősödött a hazai fizetőeszköz. A mostanában tapasztalt jó hangulatot óvatosan kell kezelni, ugyanis még mindig nincs egyezség a görög adósságügyben. Az eddigi tapasztalatok alapján a január 30-i EU-csúcs sem kecsegtet túl sok optimizmussal, de ne induljunk ki a sztereotípiákból, bízzunk benne, hogy március 20-ig lesz végre megállapodás. Az euro/forint árfolyama mellett természetesen a csődbiztosítási felárunk és a kötvényhozamaink is szépen csökkentek, de persze mindhárom esetben van még tér a javulásra.
EUR/USD (1,3060 – 1,3180): Dollárgyengülést hozott a FED kamatdöntése utáni kommentár. A kamat természetesen nem módosult, sőt a jelenlegi álláspont szerint 2014 végéig 0 százalékon tarthatja az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény az irányadó rátát. Ebben tulajdonképpen semmi újdonság nincs, abban viszont van, hogy Bernanke úr az eddigiekhez képest egyértelműbben fogalmazott az QE3-as program indításával kapcsolatosan, abban az esetben, ha az USA gazdaságára nézve fokozódik a recessziós nyomás. Ha tartósan magasan marad a munkanélküliség az Egyesült Államokban, vagy netán tovább romlana a mutató, akkor komoly esélye lesz a monetáris lazítás folytatásának az újabb etappal. Az EUR/USD árfolyama a rég nem látott 1,31-es szint fölé szökött, az USD/HUF kurzusa ezzel 225 alatt is megfordult, amire december eleje óta nem volt példa. Európából ma nem várunk fontos, árfolyammozgató eseményt, adatot, hacsak Athénban nem születik végre egyezség, de erre minimális esélyt látunk.

CHF/HUF (243,00 – 246,00): Ahhoz képest, hogy az EUR/USD árfolyamát két hét alatt több mint 400 ponttal jegyzik magasabban, az EUR/CHF kurzusa gyakorlatilag egy vízszintes vonal, 1,2080-nál stagnál a kereskedés. Nincs tehát egyértelmű kockázatvállalás, legalábbis a frank immunis a pozitív várakozásokra. Csak kézzelfogható eredmények esetén számíthatunk arra, hogy a frank elindulna a gyengülés irányába. A forint így is képes minimálisan erősödni a CHF-el szemben, már 245 alatti forintösszeget kellett csak fizetni ma reggel egy frankért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.