2011. december 15. 09:28

Szerdán, az IMF jelentését követően ismét elterjedt, hogy küszöbön a görög csőd, amely az egyébként is bizonytalan piaci helyzetben igen rosszkor jött, így az euró becsúszott az 1,30-as szint alá. A forint ugyanakkor meglepően jól tartotta magát az ideges hangulat ellenére, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (302,50 – 306,50): Nem elég, hogy nem sikerült eloszlatni a kételyeket az eurozóna adósságválsága kapcsán, tegnap erre rátett egy lapáttal az is, hogy az IMF jelentést tett közzé a görögországi állapotokról. Sajnos a vizsgált területek majd’ mindegyikében hiányosságok és késések tapasztalhatóak. Poul Thomsen, az IMF delegált illetékese szerint az idei évre tervezett célokat Görögország nem fogja tudni teljesíteni, szerinte nem újabb adókat kell kivetni, hanem az állami érdekeltségeket kell hatékonyabbá tenni, a közszférában pedig további racionalizálás szükséges. A hírre tegnap délután jó másfél forintot gyengült az EUR/HUF árfolyama, 303,70-ról 305,20 fölé került a kurzus, ugyan oda, ahonnan reggel indult az árfolyam. A negatív görög hír tovább erősítette a dollárt, gyengítette az eurót. A lejtőn lévő EUR/USD árfolyam mellett meglehetősen jól tartja magát a forint a régiós társakhoz képest. Az elmúlt egy hónapban a CZK/HUF és a PLN/HUF árfolyama is némi forinterősödést mutat, amit leginkább két dologgal lehet magyarázni: egyrészt a piac bízik a gyors IMF megállapodásban, (ezzel elkerülhetnénk, hogy az S&P is bóvli kategóriába minősítsen bennünket) másrészt a keddi kamatdöntő ülésen, ha emel az MNB, akkor tovább bővülhet a kamatkülönbözet a csehekkel és a lengyelekkel szemben. A mai reggel erősödéssel indul, 304-ről 302 felé vette az irányt az EUR/HUF kurzusa.
 

EUR/USD (1,2975 – 1,3100): Nincs a láthatáron olyan EU-s esemény, amely képes lenne a bizakodás lángját életben tartani a befektetőkben. Az egy hete kezdődött sikertelen EU-konferenciát várhatóan egy következő fogja majd követni, de egyre kevesebben bíznak abban, hogy gyors, átfogó megoldás születne az adóssággondokra, és eközben egyre inkább az a verzió kezd beigazolódni, hogy az eurozóna gazdasága 2012-ben zsugorodni fog. Ma rengeteg makroadat kerül publikálásra, délelőtt az ECB szokásos havi jelentését teszik közzé, majd ezután az eurozóna inflációjának alakulását jelentik, délután pedig a tengeren túlról fog érkezni egy halomra való adat, közülük a fontosabbak: termelői árindex, ipari termelés, és a Philadelphia FED hangulatindexe. A statisztikai számokon túl még fontosabbak mostanában az eurozóna perifériáján megtartott kötvényaukciók. Tegnap az olasz tenderen rekordmagas hozamok születtek, ez is közrejátszott abban, hogy 1,3000 alá került az EUR/USD árfolyama. Ma spanyol kötvénykibocsátás lesz 3,5 milliárd euró értékben, erre kiemelten fognak ma figyelni a piaci szereplők.

CHF/HUF (245,00 – 248,00): Az SNB elnöke feltette az a lemezt a mai kamatdöntő ülésen, amit idén már sokadjára hallhattunk. A svájci jegybank szerint túlértékelt a frank, és ha úgy látják, hogy a deflációs helyzet a gazdaságban fokozódik, akkor van eszköz a tarsolyban, és lépni fognak. Az 1,20-as EUR/CHF árfolyamküszöbön nem módosítottak. A CHF/HUF árfolyamban így nincs túl sok változás, 246 körül kereskednek a frank/forint devizapárral.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.