2011. december 13. 09:43

A forint kapcsán továbbra is sok a bizonytalanság, a kedd reggel publikált inflációs adatok sem voltak túl kedvezőek. A külső hatások azonban az olyan erős gazdaságokat is befolyásolják, mint a svájci, melynek növekedési kilátásait rontotta a kormány. A frank árfolyamküszöbének kitolásával azonban egyelőre kivárnak, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (303,00 – 307,25): A hazai novemberi infláció mind hó/hó, mind év/év alapon gyorsulóban van, az előbbi értéke 0,6 helyett 0,7 százalék, az utóbbi pedig a várt 4,2 helyett 4,3 százalék lett. A gyenge forint és az évközi jövedéki adóemelés (a gázolaj esetében) magas üzemanyagárakat eredményezett. A forint gyengesége tartós, míg a jövedéki adóemelés egy egyszeri tétel volt, és mivel a belső fogyasztás nem valószínű, hogy fel fog pörögni a közeljövőben, ezért elméletileg a pénzromlás mértéke kordában tartható lesz, tehát volna esély arra, hogy ne szigorítson jövő kedden az MNB. Csakhogy a külső gazdasági környezet bizonytalan, nem szárad még a tinta az IMF megállapodáson sem, így könnyen lehet, hogy mégis emelés lesz egy hét múlva. A mai reggel 306 körül indul a kereskedés, 303 és 307 közötti kereskedési sáv tűnik valószínűnek.
 

EUR/USD (1,3250 – 1,3350): A december 8-9-én tartott EU-csúcs nem győzte meg a befektetőket, sőt inkább csalódást keltett az, hogy nincsenek gyors, hatékony válaszlépések, intézkedések az adóssághelyzet konszolidálására és az integráció elmélyítésére. Tegnap a Moody’s hitelminősítő intézet máris bejelentette, hogy felülvizsgálja az eddigi besorolásait az uniós országoknak, mert szerintük kevés eredmény született a krízishelyzet megoldására. A Fitch is hasonló véleményt tett közzé, míg a Standard & Poors már a konferencia előtt figyelmeztetett, hogy lépni fog, ha nem hozza meg Európa a szükséges lépéseket. A három hitelminősítő intézet tehát bármikor előrukkolhat a leminősítésekkel, ez árazódik be az EUR/USD árfolyamába, tegnap reggel még 1,3360 volt az árfolyam ma reggel már 200 ponttal lejjebb, 1,3160-nál is járt a kurzus. A dollár/forint keresztárfolyamban 24 óra alatt 227-ről 232-re emelkedtek a jegyzések.

CHF/HUF (244,00 – 248,00): A svájci kormány is csökkentette a GDP növekedési várakozásait, magyarázatként leginkább a romló gazdasági környezetet és az erős frankot említették. Hiába lenne jó a növekedésnek az árfolyamküszöb emelése, ez egy ilyen bizonytalan környezetben könnyen visszaüthet, így marad egyelőre a szerény 0,5 százalékos gazdaságbővülés és a bizakodás, hogy Európa belátható időn belül talpra áll.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.