2011. december 13. 09:43

A forint kapcsán továbbra is sok a bizonytalanság, a kedd reggel publikált inflációs adatok sem voltak túl kedvezőek. A külső hatások azonban az olyan erős gazdaságokat is befolyásolják, mint a svájci, melynek növekedési kilátásait rontotta a kormány. A frank árfolyamküszöbének kitolásával azonban egyelőre kivárnak, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (303,00 – 307,25): A hazai novemberi infláció mind hó/hó, mind év/év alapon gyorsulóban van, az előbbi értéke 0,6 helyett 0,7 százalék, az utóbbi pedig a várt 4,2 helyett 4,3 százalék lett. A gyenge forint és az évközi jövedéki adóemelés (a gázolaj esetében) magas üzemanyagárakat eredményezett. A forint gyengesége tartós, míg a jövedéki adóemelés egy egyszeri tétel volt, és mivel a belső fogyasztás nem valószínű, hogy fel fog pörögni a közeljövőben, ezért elméletileg a pénzromlás mértéke kordában tartható lesz, tehát volna esély arra, hogy ne szigorítson jövő kedden az MNB. Csakhogy a külső gazdasági környezet bizonytalan, nem szárad még a tinta az IMF megállapodáson sem, így könnyen lehet, hogy mégis emelés lesz egy hét múlva. A mai reggel 306 körül indul a kereskedés, 303 és 307 közötti kereskedési sáv tűnik valószínűnek.
 

EUR/USD (1,3250 – 1,3350): A december 8-9-én tartott EU-csúcs nem győzte meg a befektetőket, sőt inkább csalódást keltett az, hogy nincsenek gyors, hatékony válaszlépések, intézkedések az adóssághelyzet konszolidálására és az integráció elmélyítésére. Tegnap a Moody’s hitelminősítő intézet máris bejelentette, hogy felülvizsgálja az eddigi besorolásait az uniós országoknak, mert szerintük kevés eredmény született a krízishelyzet megoldására. A Fitch is hasonló véleményt tett közzé, míg a Standard & Poors már a konferencia előtt figyelmeztetett, hogy lépni fog, ha nem hozza meg Európa a szükséges lépéseket. A három hitelminősítő intézet tehát bármikor előrukkolhat a leminősítésekkel, ez árazódik be az EUR/USD árfolyamába, tegnap reggel még 1,3360 volt az árfolyam ma reggel már 200 ponttal lejjebb, 1,3160-nál is járt a kurzus. A dollár/forint keresztárfolyamban 24 óra alatt 227-ről 232-re emelkedtek a jegyzések.

CHF/HUF (244,00 – 248,00): A svájci kormány is csökkentette a GDP növekedési várakozásait, magyarázatként leginkább a romló gazdasági környezetet és az erős frankot említették. Hiába lenne jó a növekedésnek az árfolyamküszöb emelése, ez egy ilyen bizonytalan környezetben könnyen visszaüthet, így marad egyelőre a szerény 0,5 százalékos gazdaságbővülés és a bizakodás, hogy Európa belátható időn belül talpra áll.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.