2p

A készházak paneljeit importáló cégek áremelésre készülnek a gyenge forint miatt, de azok is emelnék áraikat, igaz, alacsonyabb mértékben, akik itthon gyártják az épületeiket.

A magyar készházpiacon tevékenykedő, és műszaki engedéllyel rendelkező cégek egyik csoportja osztrák vagy német készházgyártók termékeit forgalmazza. A másik csoportba tartozók viszont maguk állítják elő a termékeket, ugyancsak ipari körülmények között, viszont a kisebb sorozat miatt több kézi, és kevesebb gépi munkával.

Aki Magyarországon gyárt házat, a hozzá szükséges faanyagot és egyéb termékeket szintén importálja, de az import aránya ebben az esetben alacsonyabb - mondta Molnár József, a Grand-Ács Kft. ügyvezetője az MTI-nek. A magyar anyagok és az olcsóbb magyar munkabér miatt a félkész ház árát ez a cég 1-1,5 százalékkal emeli, ami a bruttó 140 ezer forintos négyzetméterenkénti árnál nem jelentős. A kulcsrakész ár pedig a megrendelő igényei alapján alakul ki - jegyezte meg Molnár József.

A készházépítők sajátos kategóriája a félkész épület, amely azt jelenti, hogy kívülről teljesen késznek látszik a ház, viszont a belső munkák - és a költségek - 30-40 százaléka hátra van. Az osztrák Bien Zenker AG paneljeiből épít Magyarországon készházakat a Bien Zenker Hausbau Hungária Kft. Náluk a sztenderd kulcsrakész épület fajlagos ára 240 ezer forint négyzetméterenként, ennek 30 százalékát teszi ki a panelek ára. Miután ezért euróban kell fizetni, áprilistól 5-10 százalék áremelésre kényszerülnek - mondta Kárpáti József ügyvezető.


A Woodwill Faház Építő, Forgalmazó és Építési Tanácsadó Kft. finn gerenda házakat forgalmaz, és épít akár kulcsrakészre Magyarországon. Tőke Tünde ügyvezető elmondta, hogy náluk a félkész ár - ez 200 ezer forint négyzetméterenként - fele a Finnországból érkező faanyag ára. A forint jelentős gyengülése miatt minimálisan is 15 százalékkal kell emelniük emiatt a házak árait, amelyek kulcsra készen 270 ezerbe kerülnek. Több vevő viszont euróban fizet, így őket nem érinti az árfolyamváltozás.

A cégvezetők arról számoltak be, hogy január-februárban nagy volt az érdeklődés a termékeik iránt, mivel a készházak - készüljenek favázas panelból vagy gerendából - nagyon kevés fűtési energiát igényelnek. Márciustól viszont már a szerződések aláírását is halasztják a vevők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!