TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A készházak paneljeit importáló cégek áremelésre készülnek a gyenge forint miatt, de azok is emelnék áraikat, igaz, alacsonyabb mértékben, akik itthon gyártják az épületeiket.

A magyar készházpiacon tevékenykedő, és műszaki engedéllyel rendelkező cégek egyik csoportja osztrák vagy német készházgyártók termékeit forgalmazza. A másik csoportba tartozók viszont maguk állítják elő a termékeket, ugyancsak ipari körülmények között, viszont a kisebb sorozat miatt több kézi, és kevesebb gépi munkával.

Aki Magyarországon gyárt házat, a hozzá szükséges faanyagot és egyéb termékeket szintén importálja, de az import aránya ebben az esetben alacsonyabb - mondta Molnár József, a Grand-Ács Kft. ügyvezetője az MTI-nek. A magyar anyagok és az olcsóbb magyar munkabér miatt a félkész ház árát ez a cég 1-1,5 százalékkal emeli, ami a bruttó 140 ezer forintos négyzetméterenkénti árnál nem jelentős. A kulcsrakész ár pedig a megrendelő igényei alapján alakul ki - jegyezte meg Molnár József.

A készházépítők sajátos kategóriája a félkész épület, amely azt jelenti, hogy kívülről teljesen késznek látszik a ház, viszont a belső munkák - és a költségek - 30-40 százaléka hátra van. Az osztrák Bien Zenker AG paneljeiből épít Magyarországon készházakat a Bien Zenker Hausbau Hungária Kft. Náluk a sztenderd kulcsrakész épület fajlagos ára 240 ezer forint négyzetméterenként, ennek 30 százalékát teszi ki a panelek ára. Miután ezért euróban kell fizetni, áprilistól 5-10 százalék áremelésre kényszerülnek - mondta Kárpáti József ügyvezető.


A Woodwill Faház Építő, Forgalmazó és Építési Tanácsadó Kft. finn gerenda házakat forgalmaz, és épít akár kulcsrakészre Magyarországon. Tőke Tünde ügyvezető elmondta, hogy náluk a félkész ár - ez 200 ezer forint négyzetméterenként - fele a Finnországból érkező faanyag ára. A forint jelentős gyengülése miatt minimálisan is 15 százalékkal kell emelniük emiatt a házak árait, amelyek kulcsra készen 270 ezerbe kerülnek. Több vevő viszont euróban fizet, így őket nem érinti az árfolyamváltozás.

A cégvezetők arról számoltak be, hogy január-februárban nagy volt az érdeklődés a termékeik iránt, mivel a készházak - készüljenek favázas panelból vagy gerendából - nagyon kevés fűtési energiát igényelnek. Márciustól viszont már a szerződések aláírását is halasztják a vevők.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.