TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2006. november 30. 11:41

A brit nyugdíjtörvény tervezete szerint a nyugdíjkor 68 éves kortól kezdődne, és természetesen erősen kötődne az előtte szerzett jövedelemhez, továbbá a nők számára az eddiginél igazságosabb megoldást ígér.

A John Hutton szakminiszter által előterjesztett végleges változat szerint fokozatosan tolnák ki a korhatárt, azaz a 68 éves korig való munka kötelezettsége csak 2046-tól fenyegetné a briteket - közli a BBC.

A brit parlamentnek a tervezet alaposan feladja a leckét, hiszen 40 évre előre kell döntenie a britek sorsáról, de a demográfiai kihívásokkal Nagy-Britannia is, miként más országok, csak távlatokban gondolkodva tud szembenézni, hogy könnyítsen a következő generációk terhein.

A tervezet sajátos része a nők nyugdíjaztatására vonatkozó elképzelés: esetükben a mostaninál nagyobb mértékben csökkentenék a nyugdíjig szükséges szolgálati időt. Beszámítanák ugyanis - heti kvóták elismerésével - a gyerekgondozásra fordított időszakokat, azaz a most lehetségesnél mintegy fél millióval több 45 és 55 év közötti nő hagyhatná majd abba teljes nyugdíj mellett a munkát.

Ma a brit férfiaknak 44 évet, a nőknek 39 évet kell munkában tölteniük a teljes összegű nyugdíjhoz. Ha az elképzelés megvalósul, akkor a nőknek munkahelyen összesen harminc évet kellene szolgálniuk nyugdíjukhoz. Ma a brit nőknek csak mintegy harminc százaléka élvezi a teljes nyugdíjat a hosszú szolgálati idő kötelezettsége miatt.

A tervezet szerint létrejönne egy hatóság a személyenkénti nyilvántartásra, a kormányzat hamarosan közzéteszi ennek az elszámolási rendszerére vonatkozó elképzelését is, amely elsősorban és nyilvánvalóan a biztosító intézetek érdeklődésére tarthat majd számot.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.