<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Folytatódott a negatív hangulat a világ tőzsdéin, ez elsősorban a korábban megjelent gyenge makroadatokkal magyarázható - olvasható a Raiffeisen Bank heti részvénypiaci elemzésében. A pesszimizmus a hazai blue chipekre is hatással volt, főleg az OTP 2 százalék feletti gyengülése jelezte ezt.

Az elmúlt hetekben megjelent gyenge makroadatok felvetik annak lehetőségét, hogy a korábban remélt gazdasági növekedéstől lényegesen elmaradhat a lendület. Ennek érdemi cáfolata pedig legkorábban 2-3 hét múlva jöhet, amikor közzé teszik a június havi beszerzési menedzser index adatokat, majd munkaerőpiaci adatokat.

Addig pedig maradhat a bizonytalanság. Ugyanakkor jövő héten publikálják már az első regionális konjunktúra indexeket (NY Empire, Philly Fed), amelyek némi indikációt adhatnak arra, valóban átmeneti lassulásról van/volt-e csak szó. Amennyiben ezek emelkedésnek indulnak ismét, megállhat a hetek óta tartó esés, ha azonban további romlásról számolnak be ellentétben a piaci várakozásokkal, akár még nagyobb lendületet kaphat az esés és előbb-utóbb várható, hogy a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseket is tovább rontják lefelé. "Mi továbbra is arra számítunk, hogy a lassulás csak átmeneti, jelentős részben több egyedi hatásnak köszönhetően (japán földrengés, kínai megszorítások, első negyedéves relatív túltermelés illetve az olajár-sokk), amelyet a második félévben ismét robosztusabb növekedés követhet" - hangsúlyozzák a Raiffeisen elemzői.

Bár a hazai piac továbbra is felülteljesítő volt, a pénteki napon az OTP-ben és a Molban is a kritikus támasz szintek alá kerültek az árak. Az OTP esetében ez az 5875-ös szint, az előző napokban fennálló kereskedési sáv alja, amelynek elesésével 5700-ig is megnyílt a tér lefelé. Fokozta a nyomást a papíron, hogy a CHF ismét erősödésnek indult és félő, hogy új csúcsokat fog dönteni. A bankpapír egész heti teljesítménye 2,26 százalékos esést mutatott.

A Mol esetében a 23 300-as szint elesése lehet kritikus, amely alatt a 22 500 adhat támaszt majd. Némileg kedvező, hogy az OPEC eheti ülésén nem tudtak megállapodni kvóta emelésben, amely támaszt adott az olajáraknak, azonban a makroadatok javulása nélkül sokáig nem maradhat ilyen szinteken a fekete arany sem, így a Mol szempontjából is különösen fontos lenne, hogy kedvezőbb képet fessenek a következő heti adatok. A kockázati étvágy csökkenésével azonban jobban teljesítettek a defenzív papírok.

A hét nyertese az Magyar Telekom lett 5 százalékos javulásával, amivel sikerült áttörnie felfelé kritikus szintjeit. A mozgás a szakemberek véleménye szerint inkább technikai alapú volt, bár könnyen elképzelhető, hogy több portfólióban növelték a defenzív papírok arányát a fennálló bizonytalanságok miatt. Jelentősebb ellenállások felfelé 580 és 600 körül. "Mi továbbra sem preferáljuk a papírt, aki nem szállt be, véleményünk szerint már ne tegye" - tanácsolják a Raiffeisen elemzői.

A Richterben bár elesett a 36 ezres szint az osztalékszelvény levágását követően, a hét második felében stabilizálódást mutatott, amely halvány pozitív jel. Ebből azonban még nem lehet érdemi következtetést levonni, érdemi  javulásról csak a korábban letört 36 ezres szint meghaladása esetén beszélhetnénk. "Jelenleg tehát igen nagy a bizonytalanság, a fontosabb adatok publikálásáig nem ajánlunk pozíció felvételt" - szól a javaslat az elemzésben.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.