Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Equilor szakértői szerint a töretlen optimizmus előbb, vagy utóbb halványulni fog és az amúgy is szokásosan borúsabb őszi napok akár jelentősebb korrekciót is hozhatnak.

Bár a világ tőzsdéi fél éve szinte megállás nélkül száguldanak, megközelítve az egy évvel ezelőtti Lehman Brothers csőd közeli szinteket, az Equilor Befektetési Zrt. szakértői szerint a világgazdaság állapota még közel sincs olyan állapotban, hogy a mostani pozitív hangulatból messzemenő következtetéseket lehessen levonni. Az elemzők szerint a részvénypiac egyre kockázatosabb lesz, kötvénybe azonban érdemes fektetni.

Túl azon, hogy a tőzsdék általában a jövőt árazzák, és a múlttal kevésbé foglalkoznak, a hónapok óta tartó részvénypiaci száguldásból félrevezető következtetéseket lehet levonni. A szakértők szerint a töretlen optimizmus előbb, vagy utóbb halványulni fog és az amúgy is szokásosan borúsabb őszi napok akár jelentősebb korrekciót is hozhatnak. A szakértők szerint egy biztos: a részvénypiacon a vételi pozíciók egyre nagyobb kockázattal járnak, így az ügyfeleiknek a biztonságosabb, elsősorban kötvényjellegű befektetéseket ajánlják. A magyar állampapírok még mindig kedvező hozamokkal rendelkeznek, miközben a vállalati kötvények a részvényeknél alacsonyabb kockázat mellett kínálnak attraktív hozamokat.

265-290 forintos euró, tovább gyengülő dollár

Az Equilor Befektetési Zrt. egy évvel az amerikai Lehman Brothers csődje után arra kereste a választ, hogy az elmúlt félévben kialakult látszólag felhőtlen befektetői optimizmus meddig hajthatja a tőzsdeindexeket, azok elérhetik-e az egy évvel ezelőtti magasságokat. Az Equilor elemzői szerint hasonló hangulat alakult ki a piacokon, mint az év elején, csak fordított irányban: miközben januárban mindenki arra kereste a választ, hogy hol lehet a piacok alja, aközben most mindenki arra próbál jó választ adni, hogy hol és mikor lehet a teteje.

Mindenesetre sokat elárul például a magyar tőzsdén jegyzett részvények árazásáról, hogy a legtöbb elemzőház 12 hónapos célárai már alacsonyabb szinten vannak, mint a jelenlegi tőzsdei árszint. Az elmúlt hónapokban az Equilor elsősorban már a profit realizálását, és egyre inkább a konzervatív, a negatív hangulat esetén értékálló befektetéseket javasolja ügyfeleinek. Ezen befektetések közé tartoznak a még mindig attraktív hozammal rendelkező magyar állampapírok és a vállalati kötvények.

A szakértők szerint az euró középtávon a 265-290 forintos sávban mozoghat, míg a dollár tartósan gyengülhet. Az árupiacon az Equilor szerint az élelmiszer- és energiahordozó árak emelkedni fognak a természetes kereslet növekedésével párhuzamosan. A földgáz esetében ezt a keresletet az észak-amerikai és európai fűtési szezon kezdete, a gabonafélék esetében a jelenlegi eladói nyomás csökkenése indíthatja el.

Három részre osztható az elmúlt egy év

Az elmúlt egy év történéseit vizsgálva, Szécsényi Bálint, az Equilor ügyvezető igazgatója szerint, a tőke- és pénzpiacok hangulata, attitűdje három részre bontható (lásd grafikon). A Lehman Brothers csődjét követő hónap lényegében arról szólt, hogy a befektetők úgy gondolták, „nincs többé” hitelpiac, ami beláthatatlan következményekkel járt volna a hitelekkel teletömött világgazdaság számára. Ez meg is látszódott a tőzsdei indexek mozgásán, hiszen évtizedek óta nem látott mértékű esések voltak tapasztalhatóak.

Ezt követően a tőzsdeindexek további szakadása kíséretében, a válság második szakaszában a kormányok és jegybankok aktív közreműködése mellett beindultak a "pénzgyárak", és soha nem látott mértékben ömlött a pénz, likviditás a pénz- és hitelpiacokra a gazdaság zuhanórepülésének és a bizalom visszatérésnek érdekében. A fordulat tőkepiaci szempontból márciusban következett be (a válság harmadik szakasza), legalábbis ami a tőzsdei folyamatokat illeti. A gazdasági mutatók még ekkor sem mutattak igazi pozitív fordulatot, a befektetők egyre inkább a rózsaszín jövőt kezdték el látni és látják ma is, aminek következtében a Dow Jones tavaly október közeli szintek magasságába kúszott, amit a világ más tőzsdéihez hasonlóan a BÉT is követett.

Miközben a gazdasági növekedés első jelei már megmutatkoztak az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában és Japánban, aközben a munkanélküliség vészjóslóan tovább növekszik a világon mindenhol, mely a gazdaság növekedésének egyik alapját jelentő fogyasztásban is jelentkezni fog előbb vagy utóbb. Éppen ezért egyre valószínűbb, hogy a gazdaság motorjainak tavaszi felpörgése után egy újabb visszaesés, de legalábbis megtorpanás következhet, melynek mértéke egyelőre beláthatatlan, de mindenképpen óvatosságra kéne hogy intse a befektetőket.

Mert ahogy a piaci szereplők az év első feleiben a „világvégét” látták a tőzsdeindexek zuhanásában, most mintha senki sem akarna tudomást venni arról – mint általában sosem –, hogy most sem fognak a fák az égig nőni. Ráadásul egy korrekció esetén a Magyarországhoz hasonlóan gyengébb gazdasággal rendelkező, sérülékeny piacok még sérülékenyebbé válnak és ennek megfelelően az esés mértéke is komolyabb lehet itt.

"A hangulat gyorsan, egyik napról a másikra változhat meg. Amelyik gazdasági mutatót ma még pozitívan értékelnek a befektetők, azt holnap már lehet, hogy éppen ellenkezőleg fognak látni. A fordulatot, de minimum a megtorpanást szinte mindig váratlan tényező hozza és fogja most is hozni. Egy módon lehet erre készülni, a befektetési eszközök kockázatának csökkentésével. Mi is ezt javasoljuk most, azaz a részvényportfolió csökkentését, és a kötvényalapú befektetések növelését" – mondja Szécsényi Bálint.


Egyelőre még a világ legnagyobb szakértőinek a véleménye is megoszlik abból a szempontból, hogy milyen alakzatú lehet a gazdasági válság. Jelenleg az amerikai gazdaság a felpattanás jeleit mutatja, de a munkanélküliség növekedése nem állt meg (lásd grafikon), mely előbb, vagy utóbb a fogyasztásra is rányomhatja a bélyegét, mely pedig óhatatlanul vissza fog hatni a GDP alakulására. A kérdés csak a visszaesés mértéke, de az Equilor elemzői szerint jelenleg a legnagyobb esély egy asszimetrikus W alakú recesszióra van, mely a világgazdaság egészére kedvezőtlenül fog hatni. Ez alól Magyarország sem lesz kivétel, mely amúgy is éppen csak felszusszant a válság legsúlyosabb terhei alól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.