3p

Az OPEC akár 1,5 millió hordóval is emelhet napi termelési kvótáján a június 8-i ülésén - mondta a Reuters hírügynökségnek az egyik tagállam delegáltja csütörtökön.

Az olajpiaci kartell azért dönthet az emelés mellett, mivel a 100 dolláros olajár túl magas, ráadásul szükség van a kieső líbiai termelési kapacitások pótlására is. A világ olajtermelésének egy harmadát adó államokat tömörítő OPEC 2007 után először növelheti termelési kvótáit.

A forrás ugyanakkor elmondta, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint napi 1 millió hordóval nőhet a kibocsátás. Ez megnyugtató lenne az árakra nézve - tette hozzá. Az 1 millió hordós emelés kevéssé hatna az olaj világpiaci kínálatára, mivel több tagállam már így is kvótáján felül termel. A szervezethez tartozó 11 állam - piaci becslések szerint - napi 26.23 millió hordó olajat hozott felszínre májusban, többet a 24,84 millió hordós célnál.

Nehézségeket okozhat a megállapodásban, hogy egyes OPEC tagállamok nem rendelkeznek szabad termelési kapacitással, így nem tudnák kihasználni a megnövekedett termelési lehetőségeket. Ezek az államok ugyanakkor aligha néznék jó szemmel a többi olajtermelő piaci részesedésének növekedését.

Az olajpiaci kartell hagyományosan nem közöl számokat sem termeléséről, sem a megállapodott kvótákról. A szervezet által ismertetett számok is másodlagos forrásból származnak.

Egy másik küldött ugyanakkor kételyeit fejezte ki, hogy értelme lenne a termelési célok formális emelésének. "Mindenki annyit termel, amennyit akar és azt a pénzt zsebeli be, amit akar" - fogalmazott a Reutersnek nyilatkozó forrás. Ezt erősíti meg a hírügynökség felmérése is, amelyben az elemzők többsége a jelenlegi termelési kvóták megtartását valószínűsítette.

Az elszálló nyersanyag- és energiaárak komoly gondot okoznak a világgazdaságnak: a magasabb infláció több jegybankot is monetáris politikájának szigorítására ösztönözött.

A JP Morgan & Chase elemzőinek szerdai jelentése szerint a világgazdaság szempontjából jó hír lenne a magasabb kitermelés. "Ez kedvező lépés lenne az importáló országok szemszögéből (...) és jót tenne a gyengébb periódusba került világgazdaságnak is" - írta a bankház. Ugyanakkor figyelmeztettek: nem világos még, hogy ez elegendő-e arra, hogy ne emelkedjenek tovább az olajárak a harmadik negyedévben.

Korábban a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) - tőle szokatlan módon - arra szólította fel az olajtermelő országokat, hogy növeljék kibocsátásukat az olajárak csökkentése, illetve gazdasági válságból való kilábalás támogatása érdekében. Korábban Szaúd-Arábia 70-80 dollár közötti hordónkénti olajárat tartott keresleti és kínálati oldalról egyaránt igazságosnak.

A Brent északi-tengeri olajfajta ára csütörtök délelőtt 44 centes csökkenéssel 114,09 dolláron állt, míg a nyugati félteken irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 58 cent eséssel 99,71 dollár volt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!