2009. szeptember 25. 16:15

Megnyílt a 15. Budapesti Lakásvásár pénteken Budapesten, ezúttal 145 cég mutatkozik be, míg legutóbb, a tavaszi rendezvényen még 140 kiállító volt.

A lakáspiacon lendíthet az, hogy októbertől újra indul a forint hitelekhez adott állami támogatás, januártól pedig csökken a használt lakások illetéke - mondta megnyitójában Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke. A mostani vásár újdonsága az energiahatékony építészeti megoldásokat bemutató Zöld Sziget, amelyen a Passzívház Szövetség és készházépítőket tömörítő MAKÉSZ van jelen - ismertette Borsi István, a Lakásvásár ügyvezetője a megnyitón.

A vasárnap estig nyitva tartó kiállítás megnyitóját követően ingatlanos szakemberek vitatkoztak a piaci helyzetről. Israel Benyakar, a GB Europe ügyvezetője és egyik tulajdonosa azt mondta: az Egyesült Államokra kell figyelni, a válságból való kilábalás onnan indul. Hozzátette, hogy az idén júliusig nem lehetett panasz a magyar piacra, és jövőre is jobb lesz, mint jelenleg. A kínálat ugyanis csökkenni fog, és újraindul az építés.

Az amerikai helyzetről Belton E. Jennings a nemzeti ingatlanszövetség, a NAR főtitkára számolt be. Véleménye szerint a kilábalás elkezdődött, rövidül az értékesítési idő, és valamivel könnyebben lehet hitelhez jutni.