2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idei legnagyobb veszteségével zártak a főbb amerikai tőzsdeindexek, a görög csőd miatti félelmek az amerikai piacokat sem hagyták hidegen.

Miután az európai börzék vaskos mínuszokkal zárták a hétfői napot, a tengerentúli tőzsdék sem tudtak ellenállni az esetleges görög összeomlás miatti félelmeknek. Noha a két kontinens közötti gazdasági kapcsolatok nagyon erősek, viszonylag kicsi az amerikai kitettség a görögöknél, így az elemzők szerint az európaihoz hasonló zuhanás nem lett volna indokolt.

A pánik percről percre!

Ha olyan mértékű nem is lett (DAX: -3,5%, FTSE: -2%, MIB: -5,2%), de a vezető amerikai indexek is jelentős veszteséget szenvedtek el hétfőn. A Dow Jones 30-as indexe1,94, a Nasdaq 2,4, míg az S&P500 2,08 százalékkal esett vissza.

Noha már a nyitás után is meglehetősen borús volt a hangulat a New York-i piacokon kora este felerősödött az eladói nyomás, azt követően, hogy egy görög kormányzati illetékes közölte: Görögország nem fizeti vissza a Nemzetközi Valutaalapnak a kedden esedékes 1,6 milliárd eurós tartozását. Ez azt jelenti, hogy kedden technikai értelemben államcsődbe kerül Görögország.

Elemzők a tőzsdemutatók jelentős gyengülésével kapcsolatban megjegyezték, hogy a forgalom alig haladja meg az elmúlt napok átlagát. "A befektetők körében nincs szó általános ijedtségről. Ez nem egy pánikeladás" - mondta egy kereskedő. A Görögországgal kapcsolatban felerősödött bizonytalanság csak hozzáadódott ahhoz a vélekedéshez, hogy csak lassan nő a cégek nyeresége, miközben egyre közelebb áll a Fed a kamatemeléshez. Elemzők szerint mindezek együttes hatásaként következett be a hétfői nagy zuhanás.

mfor.hu/MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!