TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Habár már láthatóak bíztató jelek a részvénypiacokon, még korai a túlzott optimizmus a jelenlegi meglehetősen bizonytalan időszakban - vélekedik Ad van Tiggelen, az ING Investment Management globális stratégiájáért felelős vezetője. Az ING globális vagyonkezelő stratégája összefoglalta, hogy mi történik most, és miért nem időszerűek az utóbbi időben egyre több elemző által megfogalmazott optimista várakozások.

Az optimista évkezdet ellenére továbbra is óvatosságra inti a befektetőket Ad van Tiggelen, az ING Investment Management glogális stratégiájáért felelős vezeője. Szerinte a pénzügyi piacok már megúszták az összeomlást, de egyelőre csak egy medvepiaci rally szemtanúi vagyunk.

Tavaly ősszel pánik tört ki a világ részvénypiacain, hiszen felvetődött egy olyan világgazdaság képe, amely mély recesszióba süllyed, deflációval küzd, valamint a pénzügyi rendszerei az összeomlás határára érnek. Decemberre aztán a legtöbb befektető elkezdte megemészteni a sorozatos rossz híreket, ismét megjelent némi optimizmus. Amerikában például a tőzsdék november végén tapasztalt mélypontjukhoz képest mintegy 20 százalékkal erősödtek az év elejére.

Kijelenthetjük azt, hogy egyelőre a pénzügyi rendszer megmenekült az összeomlástól. Habár az érkező gazdasági adatok még mindig tragikusak, a befektetők kezdik egyre inkább értékelni azokat a hatalmas fiskális és monetáris mentőcsomagokat, amelyeket a világ meghatározó országainak kormányai az elmúlt hónapokban jelentettek be - írja elemzésében az ING nemzetközi stratégája.

A fentiek alapján gondolhatnánk azt is, hogy ismét itt a részvényvásárlások ideje, de Ad van Tiggelen szerint csak egy medvepiaci rally szemtanúi vagyunk, amikor is az előzőekben túladott szintekről, alacsony forgalom mellett emelkednek újra az árfolyamok. A rengeteg rossz hír miatt a befektetők jórészt defenzív részvényekben és likvid eszközökben (készpénzben) tartják pénzüket, ez a szélsőséges pozicionáltság kiválthat majd egy-egy hevesebb vételi hullámot, amint egyre kevesebb lesz a negatív hír. Ezekben az időszakokban rendszerint azok a papírok szárnyalnak, amelyeket előzőleg a leginkább büntettek a befektetők, így nem lepődhetünk meg, ha most azt látjuk, hogy a ciklikus iparágak, a kis kapitalizációjú-, és a fejlődő piaci részvények vezetik a tőzsdei rallyt. Azok a szerencsés befektetők, akik november végén vásároltak ezekből a papírokból, most akár 30-50%-os profitnak is örülhetnek. Így most különösképpen igaz az, hogy a befektetéseknél az időzítés az egyik legfontosabb tényező.

Az ING Investment Management szerint a világ tőkepiacain 2009-ben még többször is megtapasztalhatunk hasonló, rövid életű emelkedéseket. A medvepiac egy ún. “érettebb” szakaszába lép át, amikor a pánikeladások átadják helyüket egy-egy rövidebb, „remény által vezérelt” emelkedésnek, majd kisebb, „félelem generálta” eladási hullámnak. A legfontosabb jellemző azonban az, hogy a markáns összeomlástól már egyre kevesebben fognak tartani.

A vállalati eredményekben jelentkező mélypont után egyszer csak meg fog mutatkozni az az emelkedési hullám, amely tartósan is fenntarthatónak bizonyul, és ez már egyértelműen jelezni fogja a bikapiac kibontakozást. Az ING IM szerint ez csak akkor jöhet el, ha további 20-30%-os esést szenvednek el a vállalati eredmények, ami valamikor 2009 második felében következhet be, de az is lehet, hogy ez csak 2010-ben történik meg. Addig is meredek emelkedések és esések fogják jellemezni a piacokat, annak fényében, hogy a befektetők épp a rossz vállalati eredményekkel szembesülnek, illetve ahogy ezzel párhuzamosan nő majd bizalmuk a pénzügyi mentőcsomagok eredményességében - ami végül is újra lendületbe hozhatja a világgazdaságot.

Amint a medvepiac érettebb szakaszába ér, egyre kevésbé lesz jövedelmező az az “egyszerűsített” befektetési stratégia, hogy készpénzbe, államkötvényekbe, esetleg defenzív részvényekbe menekülünk. Tulajdonképpen az egész világ ezt teszi most. A szeptemberi esések után most az látszik, hogy ez a biztonság egyre “drágább lesz”, míg a kockázatokat is tartalmazó befektetések arányosan olcsóbbá váltak. A javasolt stratégia az lehet, ha az év folyamán és különösen az árfolyam korrekciók idején portfoliónkban növeljük a kockázatosabb elemek súlyát. Célravezető lehet, ha a kockázatosabb termékekbe történő befektetéseinket a nagyobb árfolyamesések idején próbáljuk majd növelni.

Természetesen lehetséges, hogy az a stratégia lesz eredményesebb, ami főként vállalati és államkötvényeket, illetve magas osztalékhozamú részvényeket javasol túlsúlyozásra. Ez ugyanis még mindig a tőke megőrzésével és kiszámítható hozamokkal kecsegtet (amire a legtöbb befektető vágyik mostanság). Az év során fokozatosan növelhetjük a portfoliónk kockázati szintjét.


Ebben az allokációban a fő súlyt a ciklikus fogyasztói szektort célzó részvényeknek (pl. az autóiparnak, a médiának, a kiskereskedelmi forgalmazással foglalkozó társaságoknak) adnák, de jól illeszkednek ide az alapanyagokkal foglalkozó vállalatok részvényei is (pl. olajipar és bányászat), ugyanakkor a pénzügyi és a nagyipari részvényeket most elkerülnénk. Lehet, hogy végül majd korainak bizonyulnak a részvényvételeink, de mint tudjuk, a tökéletes piaci mélypont megtalálása csak befektetői illúzió. Biztosak lehetünk azonban abban, hogy ezek az ajánlott iparágak hosszú távon nagyon jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek.

2009 valószínűleg nem lesz könnyű év a pénzügyi piacok számára, de a válság legnehezebb szakaszán már vélhetően túljutottunk, így a fokozatos kockázatvállalás egyre kifizetődőbb lehet - zárul az ING elemzőjének okfejtése.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.