2016. február 11. 17:55

Az európai tőzsdéknél kisebb veszteséget szenvedett el a magyar piac, a forint még erősödött is.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 352,48 pontos, 1,54 százalékos csökkenéssel, 22 536,03 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 7,4 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatója az MTI-nek elmondta: a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt nyomás alá került a BUX is. Ugyanakkor a magyar tőzsde a lengyellel együtt felülteljesítő volt Európában, a hazai részvényindex az 1,5 százalékos csökkenés ellenére is jobban zárt, mint a nyugat-európaiak.

A szakértő szerint fontosabb egyedi, vállalati hírek nem érkeztek, viszont a befektetők láthatóan rosszul fogadták a Fed elnökének értékelését. Janet Yellen szerint több olyan globális tényező hathat az amerikai gazdaságra, ami lassíthatja a növekedést, ez pedig arra kényszerítheti a központi bankot, hogy elhalassza rövid távon az újabb kamatemelést.

Horváth István, a Raiffeisen Bank kötvénykereskedője szintén úgy látja, hogy a BUX nem teljesített rosszul, a magyar tőzsdén kisebb volt az esés, mint a nyugat-európai piacokon. Az M1 aktuális csatornának elmondta, bár a Fed elnökének nyilatkozatai nem voltak "különösebben átütőek", a nemzetközi piaci hangulat kedvezőtlenné vált, az amerikai tőzsdék is gyengültek.

A Mol 210 forinttal, 1,53 százalékkal 13 555 forintra csökkent, 857,8 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 115 forinttal, 1,96 százalékkal 5750 forintra esett, forgalmuk 4,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,77 százalékkal 387 forintra gyengült, forgalma 323,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 80 forinttal, 1,59 százalékkal 4963 forintra gyengült.

A forint mind az euróval, mind a dollárral szemben erősödött. Az európai fizetőeszköz a kora esti órákban 311 forintot ért. A dollár kurzusa 274 forintig csúszott vissza. A gyengébben sikerült aukció a 12 hónapos papíroknál éreztette hatását, hiszen ezek hozama 6 bázisponttal megugrott. A 3 hónapos és 3 éves papírok hozama ellenben 1, illetve 2 bázisponttal csökkent. Az 5 éves kötvényeké 1 bázisponttal nőtt.

MTI/mfor.hu