TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Egyesült Államok emelkedésével kezdődik majd el az enyhülés a legtöbb elemzői vélemény szerint, a Concorde viszont nem vár lényeges javulást sem külföldön, sem itthon, és a részvényhányad alacsonyan tartását javasolja a befektetőknek - olvasható a brókercég közleményében. A cég elemzője kiemelten foglalkozik azokkal a tanulságokkal, melyek 2008-ból voltak leszűrhetők.

A tavalyi történelmien rossz év után idén sem vár jelentős javulást a Concorde a hazai és a nemzetközi részvénypiacokon, ezért azt tanácsolják a befektetőknek, hogy tartsák alacsonyan részvényhányadukat - áll a cég legújabb elemzésében. A Concorde elemzője szerint sok tanulságot lehetett levonni a tavalyi évből, melyekre érdemes idén figyelni.

A legfontosabb tanulsága 2008-nak, hogy semmi sem lehetetlen, a pénzügyi piacokon az is megtörténhet, ami korábban elképzelhetetlen volt, éppen ezért felesleges korábbi analógiákat keresni. Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája szerint a folyamatos és egyre meredekebb zuhanás egyik legfőbb oka, hogy a világban kiépült tőkeáttételek nagysága sokkal nagyobb volt, mint azt a legtöbben gondolták volna, amiben a piacon kívüli féktelen derivatív pozíciók játszották a legnagyobb szerepet.

Szintén övön aluli ütésként értékelhető, hogy a jól megszokott, mérhető és kereskedhető árazási buborék helyett ezúttal egy profitbuborék épült ki a világban, de legfőképpen az Egyesült Államokban - olvasható az elemzésben.

A 2008-as év példátlan változást hozott a jegybanki politikában: az év tavaszán még mindenki a szárnyaló nyersanyagárak miatt aggódott az infláció miatt, majd az év végére a defláciió lett a legfőbb ellenség. Rengeteget láthattuk akcióban a "túl nagy, hogy elbukjon" elméletet is, és a részvénystratéga szerint úgy tűnik, hogy beigazolódott létjogosultsága. Az egyetlen ilyen "túl nagy" cég, amit csődbe hagytak menni, a Lehman Brothers félelmetes tőkepiaci lavinát indított meg. Persze ebben nagy szerepet játszott az is véleménye szerint, hogy ez a cég, ez éppen egy bank volt. Ezek után valószínű, hogy több ilyen kaliberű cég nem marad segítség nélkül.

Mit vár a világ 2009-től?

A nemzetközi piacokon egyértelműen optimista a kép az idei évet illetően, a CNBC szakmai közvélemény-kutatása szerint a megkérdezetek 69 százaléka vár 10 százalék fölötti emelkedést, és csak 6 százalék az, aki esésre számít, igaz, mindannyian nagyobbat, mint 10 százalék. Talán ront egy kicsit a képen, hogy 2008 év elején a várakozás 10 százalékos emelkedés volt. Az S&P inkább 39 százalékot esett.

Az elemzőházak esetén ugyan látható, hogy mindenki óvatosabb lett, de azért a második félévre már mindenki gazdasági növekedést vár a fiskális és monetáris lazítás hatására. Egyetértenek abban, hogy az Egyesült Államok gazdasága fog először fordulni. A defláció ugyan felmerül, de kevesen tartanak tőle. A részvénypiacokon gyengébb és volatilisebb első félévet várnak, ami után a második félévben javulás jöhet, az S&P500 konszenzus 1.050 pont év végére.

Egyetértés látszik abban is, hogy eljön a gondos részvényválasztás ideje, mivel már kevésbé fog "minden egyszerre" mozogni. Furcsa viszont, hogy a nagy emelkedésvárakozás ellenére a defenzív, jellemzően esésben felülteljesítő egészségügyi szektor a kedvenc, valamint a nagy kapitalizácójú cégek. Szintén közkedveltek a jó minősítésű vállalati kötvények.
Régiónkénti bontásban talán a legfontosabb szomorú üzenet az a várakozás, hogy a kelet-közép-európai térség lesz a legrosszabb a régiók közül, és azon belül is a legutolsó Magyarország. Lejjebb már nem is lehetnénk.

Mit vár idén a Concorde?

Makroszinten a magyar brókercég elemzői lényegesen rosszabb eredményeket várnak, mint a piac többi szereplője, a nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb recesszióra számít a társaság. Móró tamás szerint valós a deflációs veszély, bár ezt meggátolhatja a nyersanyagpiacok stabilizálódása. Azt az elemző is elismeri, hogy a mintegy 2000 milliárd dolláros állami mentőcsomag hatalmas, így ennek meglehetnek a pozitív hatásai, azonban szerinte még csak most kezdődik majd a csődök időszaka, emiatt a bankszektor fél hitelezni, így kialakulhat egy öngerjesztő kör, aminek feloldásában a hitelezés beindítása lesz a kulcs.

Idén tovább folyik majd a hitelekből kiépített pozíciók felszámolása Móró Tamás szerint. Ennek során aztán nem csak a hitelkínálat, de a kereslet is visszaesik majd. Ezzel némileg összefüggésben a fogyasztás kiigazítása is megindul majd, emelkedik a megtakarítási hajlandóság, vége a profitboomnak. Mindehhez a Concorde munkatársa hozzátette, hogy szerinte az egész probléma gyökere, az amerikai lakáspiac 2009-ben még nem fog megfordulni.

A részvénypiacok esetén sem optimista Móró Tamás, csak átmeneti emelkedésekre számít. Az év folyamán egy újabb mélypontot elképzelhetőnek tart, de szerinte az év vége felé már anticipálhatja a fellendülést a piac. Emellett az év elején is lehetségesnek tart egy alaposabb bear market rally-t, amennyiben az olcsó pénzbe és az Obama programba vetett hit elharapódzik.

Jelenleg az EU piacai olcsóbbak az amerikainál, azonban a fiskális és a monetáris élénkítés is kisebb itt. Feltűnő jelenség még a Concorde munkatársa szerint, hogy a fejlődő piacok ismét diszkonttal forognak a fejlettekhez képest, a legtöbb piacon 5-7 közötti előretekintő mutatók láthatók, ezzel együtt sok helyen a hozamok is elszálltak, az egyik kulcs tehát a hozamcsökkenés lesz ezeken a piacokon. Az értékalapú befektetők már találnak olcsó papírokat, ezzel együtt Móró Tamás véleménye az, hogy lesznek még jobb belépési pontok is.

Az kétségtelenül igaz, hogy a fejlett piacokon ilyen hozamkörnyezetben ilyen árazással tőzsdéket még nem nagyon láthattunk, de a visszaesés hevessége és mértéke a profitok becslését nagyon nehézzé teszi, ráadásul valószínűleg tartósan alacsonyabb fedezetekre kell számítani, mint az elmúlt évtizedben.

A kötvénypiaccal kapcsolatban a vállalati kötvényeket említi Móró Tamás elsősorban, mivel jelenleg a nagy gazdasági világválság szintjén árazott befektetési fokozatú kötvényekben látja a legnagyobb értéket a tőkepiacokon. Az államkötvények piacán a durván növekvő kibocsátás és az alacsony hozamok miatt az amerikai kötvények esésére (hozamemelkedésére), másrészt pedig a magyar devizakötvények árfolyam-emelkedésére (hozamcsökkenésére) lehet érdemes alapozni, ezen utóbbiak a rövid oldalon mintegy 600 bázisponttal forognak a hasonló német államkötvények hozamai felett.

A devizák piacán már javában tart egy fejlődő piaci leértékelési verseny. Amennyiben a Concorde stabil nyersanyagár-várakozása teljesülne, akkor Móró Tamás szerint az eddigi alulteljesítők, mint pl. a brazil reál erős lehet. Nem mellesleg Oroszország helyzete is a nyersanyagárakon áll, vagy bukik, az orosz részvénypiac elmúlt hetekben tapasztalt relatív ereje elsősorban a nyersanyagárak stabilizálódásába vetett hitnek, valamint az igen jelentős állami mentőcsomagoknak köszönhetők. A kulcs a cégek refinanszírozási képessége, mivel csak idén 90-100 milliárd dollárnyi devizaadósságot kell megújítani, a korábbinál drasztikusan gyengébb gazdálkodási környezetben.


És mire számítsunk itthon?

Legvégül a Magyarországgal kapcsolatos várakozásokat említi a részvénystratéga, nem véletlenül. Jelenleg minden szempontból a leghátsó sorban kullogunk, senki nem hiszi el, hogy nálunk pozitív dolgok is történhetnek. Az egyetlen pozitívum is ebből fakad, mivel mindenhol drasztikusan alul vagyunk súlyozva, így érdemes lehet az elsők között venni. Összességében árazás/hozamok szempontjából kevésbé vagyunk vonzóak, mint általában a fejlődő piacok, ráadásul növekedési szempontból régiónk a legkevésbé vonzó.

A forintot év végére felé valahova 250 és 260 közé várja Móró Tamás az euróval szemben, sokat segít az IMF/EU csomag miatt jóval kisebb finanszírozási igény, és így nettó negatív államkötvény kibocsátás. Ezzel együtt rövid távon egy újabb mélypont sem elképzelhetetlen a forintárfolyamban, főként akkor, ha a GDP csökkenése a vártnál mélyebb. Ez utóbbira egyébként jó esélyt lát: a restriktív monetáris politika, a nagyon kedvezőtlen külső környezet és a fiskális megszorítás miatt a korábbinál mélyebb, akár 3-4% körüli GDP visszaesés is elképzelhető, bár a Concorde alap forgatókönyve még ennél optimistább.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.