2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Estek a csütörtök zárásra a szerdaihoz képest a New York-i értéktőzsde főbb mutatói részben az iraki harcok miatti aggodalomtól vezérelve.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 110 ponttal, azaz 0,65 százalékkal 16734 pontra esett vissza. Az S&P 500-as mutató 14 ponttal, vagyis 0,71 százalékkal 1930 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 34 ponttal, 0,79 százalékkal 4298 pontra zsugorodott.

Az indexek korábbi, több napon át rekordokat döntő emelkedése már a hét elején megrekedt és konszolidációs fázisba esett a további erősödést indokolttá tévő tényezők híján. A csütörtökön közzétett legfrissebb makrogazdasági adatok pedig éppen hogy kissé csalódást keltettek az elemzők körében.

Az elmúlt héten váratlan mértékben megnőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók, és a tartósan munkanélküli ellátásban részesülők száma is. A kiskereskedelmi forgalom májusi növekedésének mértéke elmaradt a várt értéktől és az előző havi növekedéstől is.

Az olajár mellett a részvényárfolyamokon is nyomot hagyott az iszlamista felkelők előrenyomulása Irakban, a globális olajellátást veszélyeztető háborús állapot. Az S&P-500 indexben csak energiaipari ágazat részvényei erősödtek. A Diamond Offshore Drilling részvénye például 3,5 százalékkal erősödött, ami a második legmagasabb nyereség volt az S&P-500 indexben. Az emelkedő olajár és a Lufthansa profitfigyelmeztetése gyengítette a légitársaságok részvényeit. A Delta Air Lines 6 százalékkal az S&P-500 index legnagyobb vesztesének bizonyult. A Southwest Airlines 5 százalékkal gyengült.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!