2012. május 15. 11:52

A befektetési alapokat és alapkezelőket szabályozó uniós direktíva hazai átvétele jelentette a legnagyobb szakmai munkát 2011-ben a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) számára, az idén január 1-én életbe lépett törvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban azonban még maradtak tisztázandó kérdések és feladatok.

Vízkeleti Sándor, a BAMOSZ elnöke a szövetség keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a gyakorlati alkalmazások bevezetéséről a szövetség folyamatosan egyeztet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével.

A legfontosabb változások között említette, hogy az alapkezelők 2012-től már saját maguk is forgalmazhatják befektetési jegyeiket, míg eddig ez közvetítő forgalmazókon keresztül valósult meg. Ez azt is jelenti, hogy megfelelő rendszerek kialakítása után ügyfélszámlák vezetésére is felhatalmazást kapnak az alapkezelők, így ezzel bővülhet szolgáltatásuk. A BAMOSZ vezetője hozzátette, hogy a már korábban kialakult forgalmazói kapcsolatok várhatóan továbbra is működni fognak.

A másik fontos újítás az ügyféltájékoztatást érinti: minden egyes befektetési alaphoz egy rövidített tájékoztató dokumentumot kell kiállítani. A kiemelt befektetői információk (KBI) című dokumentum - angol nevén KIID, Key Investor Information Document - meghatározott formai és tartalmi követelmények szerint készül, közérthetően tartalmazza a legfontosabb befektetői tudnivalókat, és biztosítja az egyes alapok összehasonlíthatóságát. Vízkeleti Sándor közölte, hogy május 31-ig az összes hazai befektetési alapról elkészül ez a tájékoztató.

A befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló törvény lehetőséget ad úgynevezett esernyőalapok létrehozására, ami növeli a hazai alapok versenyképességét. Ennek lényege, hogy a részletes dokumentációt és engedélyeztetést egy befektetési alapra kell elkészíteni, és ennek "ernyője" alatt akár több száz, különféle befektetési politikával menedzselt részalapot lehet létrehozni. Ez lényegesen egyszerűsíti és gyorsítja az alapok indítását. A BAMOSZ vezetője megjegyezte, hogy külföldi bejegyzésű esernyőalapokkal, illetve részalapokkal eddig is találkozhattak Magyarországon a befektetők.

A tájékoztatón szó volt arról is, hogy a BAMOSZ, mint az alapkezelői szakma érdekvédelmi szövetsége rendszeresen egyeztet a kormánnyal a szektort érintő szabályozási kérdésekről. A szövetség vezetői az egyeztetés eredményének nevezték, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték várhatóan nem érinti majd a vagyonkezelést. Bár a jogszabályt még nem fogadták el, de a tervezet alapján az értékpapírszámlákon végzett tranzakciókat várhatóan nem terheli majd ez az adó.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.