TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. május 15. 11:52

A befektetési alapokat és alapkezelőket szabályozó uniós direktíva hazai átvétele jelentette a legnagyobb szakmai munkát 2011-ben a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) számára, az idén január 1-én életbe lépett törvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban azonban még maradtak tisztázandó kérdések és feladatok.

Vízkeleti Sándor, a BAMOSZ elnöke a szövetség keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a gyakorlati alkalmazások bevezetéséről a szövetség folyamatosan egyeztet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével.

A legfontosabb változások között említette, hogy az alapkezelők 2012-től már saját maguk is forgalmazhatják befektetési jegyeiket, míg eddig ez közvetítő forgalmazókon keresztül valósult meg. Ez azt is jelenti, hogy megfelelő rendszerek kialakítása után ügyfélszámlák vezetésére is felhatalmazást kapnak az alapkezelők, így ezzel bővülhet szolgáltatásuk. A BAMOSZ vezetője hozzátette, hogy a már korábban kialakult forgalmazói kapcsolatok várhatóan továbbra is működni fognak.

A másik fontos újítás az ügyféltájékoztatást érinti: minden egyes befektetési alaphoz egy rövidített tájékoztató dokumentumot kell kiállítani. A kiemelt befektetői információk (KBI) című dokumentum - angol nevén KIID, Key Investor Information Document - meghatározott formai és tartalmi követelmények szerint készül, közérthetően tartalmazza a legfontosabb befektetői tudnivalókat, és biztosítja az egyes alapok összehasonlíthatóságát. Vízkeleti Sándor közölte, hogy május 31-ig az összes hazai befektetési alapról elkészül ez a tájékoztató.

A befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló törvény lehetőséget ad úgynevezett esernyőalapok létrehozására, ami növeli a hazai alapok versenyképességét. Ennek lényege, hogy a részletes dokumentációt és engedélyeztetést egy befektetési alapra kell elkészíteni, és ennek "ernyője" alatt akár több száz, különféle befektetési politikával menedzselt részalapot lehet létrehozni. Ez lényegesen egyszerűsíti és gyorsítja az alapok indítását. A BAMOSZ vezetője megjegyezte, hogy külföldi bejegyzésű esernyőalapokkal, illetve részalapokkal eddig is találkozhattak Magyarországon a befektetők.

A tájékoztatón szó volt arról is, hogy a BAMOSZ, mint az alapkezelői szakma érdekvédelmi szövetsége rendszeresen egyeztet a kormánnyal a szektort érintő szabályozási kérdésekről. A szövetség vezetői az egyeztetés eredményének nevezték, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték várhatóan nem érinti majd a vagyonkezelést. Bár a jogszabályt még nem fogadták el, de a tervezet alapján az értékpapírszámlákon végzett tranzakciókat várhatóan nem terheli majd ez az adó.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.