3p

A harmadik negyedévben az Egyesült Államokban a lakáshitellel rendelkezők közel 20 százalékának magasabb volt az adóssága, mint otthonuk reális értéke - derül ki a First American CoreLogic cég adataiból. A gondot elsősorban az okozza, hogy az utóbbi hónapokban rohamosan értéktelenedtek el a lakások a tengerentúlon.

Akár a lakáshitellel rendelkezők 20 százaléka is gondban lehet Amerikában a közeljövőben, mivel az ingatlanok elértéktelenedése miatt többet kéne visszafizetniük, mint amennyit jelenleg a lakásuk ér. A probléma közel tízmillió embert érinthet, ráadásul egyelőre nem tapasztalható, hogy megállna az ingatlanárak zuhanása.

Az adatok szerint 7,5 millió embernek van magasabb lakáshitele, mint amennyit az ingatlana jelenleg ér, de a közeljövőben további 2,1 millió ember kerülhet még bajba, ha a lakásárak további 5 százalékkal esnek. Hat államban található az érintett lakások közel 60 százaléka, a legtöbben Nevadában és Michiganben járnak rosszul.


"Amíg a munkahelyek száma folyamatosan csökken, és a lakáshitellel rendelkezőknek problémát okoz a törlesztőrészletek fizetése, addig a lakáspiac folyamatosan nyomás alatt lesz" - idézi a Bloomberg Sam Khatert, az adatokat közlő cég vezető elemzőjét. Szerinte a probléma az, hogy az utóbbi időben létrejött egy olyan lakástulajdonos réteg, akik nagyon érzékenyek az árak változására, ők kerülhetnek most bajba lakásuk elértéktelenedésével.

Augusztusban mind a 20 kiemelt övezetben estek a lakásárak az Egyesült Államokban, a Standard & Poor's és a Case-Shiller közös árindexe 16,6 százalékos csökkenést mutatott 2007 azonos hónapjához képest. Az árindex 2007 januárja óta folyamatosan csökken éves szinten, azaz lassan két éve kezdődött az amerikai ingatlanpiac mostani válsága.

Csütörtökön jelentették be, hogy 2001 óta először csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben, a szakemberek szerint a világ legnagyobb gazdaságának az elmúlt negyed század legnagyobb recessziójával kell szembe néznie. Az elemzők szerint a negyedik negyedévben még nagyobb lehet a gazdaság visszaesése, mivel a kiskereskedelmi fogyasztás két évtizedes emelkedése a végéhez ér várhatóan.

A piacról érkező hírek szerint az amerikai pénzügyminisztérium most egy 500 milliárd dolláros mentőcsomagot készít elő, amely mintegy hárommillió embernek segítene abban, hogy átstrukturálja korábbi lakáshitelét, kedvezőbbre cserélje a hitelt. Ez azonban még mindig csak a hátrányos helyzetű lakástulajdonosok alig harmadát jelentené.

A legkevesebb érintett lakás New York államban van, ott mindössze a lakáshitelesek 7 százaléka tartozik több pénzzel, mint amennyit az ingatlan ér. Ebben közrejátszhat az is, hogy a metropoliszban az átlagosnál nagyobb a kereslet a lakások iránt, így ott az árak is kevésbé zuhantak vissza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!