5p

Egy évvel ezelőtt még mindeni gigantikus bankcsődöket vizionált az Egyesült Államokban, sokak szerint csak az volt a kérdés, hogy a Lehman bedőlése után melyik lesz a következő dominó. A harmadik negyedéves eredményeket elnézve viszont már minden szép és jó, legalábbis úgy tűnik.

Egy évvel ezelőtt még mindeni gigantikus bankcsődöket vizionált az Egyesült Államokban, sokak szerint csak az volt a kérdés, hogy a Lehman bedőlése után melyik lesz a következő dominó. A harmadik negyedéves eredményeket elnézve viszont már minden szép és jó, legalábbis úgy tűnik.

Tavaly ilyenkor még az sem volt biztos, hogy túlélik a mostani válságot az amerikai nagybankok, most viszont a legfrissebb eredményeket látva mindenki optimista. Persze az állami mentőöv sokat segített abban, hogy mostanra ide jutott az amerikai pénzügyi szektor, hiszen a kormány milliárdokat pumpált a cégekbe, hogy elkerülje az összeomlást.

JP Morgan, Goldman: kipipálva

Az idei banki gyorsjelentési szezon a JP Morgan szerdai közlésével kezdődött Amerikában, a cég számai még az elemzők többségét is meglepték. A profit 3,6 milliárd dollár, részvényenként 82 cent lett, miközben a Thomson Reuters elemzői konszenzusa 2 milliárd dollár körüli nyereséget valószínűsített.

A cég közleménye szerint elsősorban a befektetési banki részleg teljesített jól a JP Morgannél, ehhez valószínűleg nagyban hozzájárult a tőzsdék utóbbi hónapokban tapasztalt meredek emelkedése. Ugyanakkor még most is 2 milliárd dolláros tartalékot kellett képezni az esetleges bedőlő hitelek fedezésére, ami kicsit árnyalja a pozitív képet. A vártnál kedvezőbb számok hatására a cég részvényei szerdán körülbelül 3 százalékkal erősödtek a Wall Streeten, csütörtökön azonban 1,2 százalékos korrekcióval kezdtek.

Csütörtökön jött ki számaival a Goldman Sachs, mely 3,19 milliárd dolláros profitról számolt be. Ez részvényenként 5,25 dolláros nyereséget jelent, miközben az elemzők 4,24 dollárra számítottak. Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, hogy a GS esetében sem az alaptevékenység hozta a nagy pénzt, hanem a kötvénybefektetéseken szakított nagyot a pénzintézet. A befektetési üzletágból származó bevételei 31 százalékkal zuhantak, a pénzügyi tanácsadásból származó profitja pedig 47 százalékkal esett. Az eredményt a Goldman befektetői sem fogadták kitörő örömmel, a nyitás után másfél százalékkal lettek olcsóbbak a részvények a Wall Streeten.

A Goldman azzal számol, hogy továbbra is nehezek lesznek a piaci körülmények, néhány területen azonban már a stabilizáció jelét vélik felfedezni.

Citi: nyereség, de közben veszteség

Csütörtökön jött ki harmadik negyedéves számaival a Citigroup, mely "papíron" 101 millió dolláros, részvényenként 27 centes nyereségről számolt be. Az elemzői konszenzus hasonló mértékű deficitet valószínűsített, tehát ez az eredmény is lényegesen jobb lett a vártnál. Tavaly ilyenkor 2,82 milliárd dollár volt a Citi vesztesége. Ugyanakkor azt érdemes hozzátenni, hogy az állami elsőbbségi részvények törzsrészvénnyé konvertálásával együtt már veszteséges volt a cég.

Július és szeptember között további 802 millió dolláros tartalékképzésre volt szükség a banknál, ami azt jelenti, hogy a hitelezési tevékenység továbbra is veszteséges. Nagyrészt ennek volt köszönhető, hogy a tőzsdék negatívan reagáltak a hírre, a Citigroup-papírok a nyitást követően 4,2 százalékot veszítettek értékükből. A bank szakemberei azzal próbálták elvenni a probléma élét, hogy lépten-nyomon azt próbálták hangoztatni, hogy ez a hitelezési veszteség a legkisebb az elmúlt két évet tekintve.

Vikram Pandit, a cég elnök-vezérigazgatója az eredmények közlésekor hozzátette: a nemzetközi piacokon már látszik javulás, azonban Amerikában továbbra sem tapasztalják, hogy jobb lenne a hitelezési tevékenységük.

A Citinél azt érdemes még hozzátenni, hogy a bank 34 százalékos tulajdonosa az amerikai állam, ha az elsőbbségi részvényekre jutó osztalékot levonjuk az eredményből, akkor az máris negatívba fordul. A másik két pénzintézet, a JP Morgan és a Goldman Sachs már visszafizette az állami tőketámogatást.

Folyt. köv.

Pénteken is folytatódik a banki gyorsjelentési szezon, mégpedig a Bank of America eredményeivel. A cég a hét utolsó kereskedési napján a Wall Street nyitása előtt, magyar idő szerint kora délután közli számait. Az elemzők 600 millió dollár körüli veszteséget várnak a vállalattól, ez részvényenként 7 centes mínuszt jelentene.


Jövő szerdára marad aztán a Wells Fargo gyorsjelentése, mely az elemzők szerint 36 cent körüli nyereséget tartalmazhat részvényenként.

Már a harmadik negyedéves eredmények közlése előtt több elemző úgy vélekedett, hogy az amerikai bankszektor túl van a válság nehezén, a következő hónapokban már nem kell további jelentős veszteségleírásokra készülni. Nos, az eddig megjelent három gyorsjelentés ezt részben alátámasztotta, ugyanakkor például a Citi esetében rámutatott arra, hogy vannak még kockázatok a rendszerben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!