4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Noha a panellakások idáig sem tartoztak az ingatlanpiac sikertörténetei közé, a visszaeső lakásvásárlási kedvnek köszönhetően most még inkább nehéz eladni az ilyen lakásokat, hacsak nem a divatlakótelepeken vannak, vagy esetleg részt vettek a nagy érdeklődést kiváltott panelprogramban. Érdemes-e panelben gondolkodni, ha kevés a pénz, vagy inkább egy méretben kisebb tégla a megoldás?

Sokan hallani sem akarnak a panellakásról, márpedig a mai helyzetben is gyakorta előfordul, hogy az anyagi lehetőségek bizony csak egy ilyen típusú lakás megvásárlását engedélyezik – vagy egy lerobbant, belvárosi, földszinti kuckóét, amivel nem feltétlenül lehet jobban járni. Lakótelepi lakásból lehet jót és rosszabbat is találni, természetesen ez tükröződik az árakban is, bár egy-két lakótelep már-már túlértékeltnek nevezhető.

Csak a rezsit meg ne tudja

A paneleknek számos előnyük van, és sok közismert hátrányuk – ennek ellenére némileg megdöbbentő módon nemrég egy elemzés a direkt panelba költözést tanácsolta. Igaz ugyan, hogy általában jó az infrastruktúra (bár, próbáljon meg valaki mondjuk a Pók utcai lakótelepen este fél 11-kor mondjuk egy üdítőt vásárolni), az egykori tervezési hibák, a karbantartás hiánya sok helyen megbosszulta magát, így nem kifejezetten idillikus arcát mutatja néhány lakótelep a frissen érkező vásárlójelöltnek.

Az egyik legkeményebb dolog, ami eltántoríthatja a vásárlókat a panellakástól, az a havi rezsi, ezen belül is különösen a fűtés díjazása. Egyes esetekben ez az összeg olyan nagyságrendű, hogy azt törlesztő részletre fordítva egy jobb minőségű lakás megvásárlása is elérhetővé válik. Nem beszélve a sok helyen fennálló hangszigetelési, gépészeti, vagy éppen közös-költség nemfizetési problémákról.

Érdemes befektetni?

Éppen emiatt, különösen a nagy panellakások ajtajai előtt idáig sem volt tolongás, most pedig már tényleg lehet, hogy lasszóval kell vevőt fogni. Kiadási célból ugyan megfelelnek az ilyen lakások is, de arra senki ne számítson, hogy ezzel lehet milliókat kaszálni. Nézzünk egy egyszerű példát: egy 10 millió forintba kerülő panellakást jelen megtekinthető állapotában – mindenféle felújítás, bútorozás nélkül – kiadunk, egy a piacon elfogadottnak számított havi 60000 forintért.

Egy év alatt a bevétel 720000 forint, vagyis a befektetés még 10 év után sem feltétlenül térül meg, és még nem számítottuk ide a közös költséget, valamint az esetleges felújítások árát sem. Nehéz persze megmondani, hogy a következő 10 évben hogyan alakulnak a panellakások árai, de árrobbanás a közeljövőben aligha várható. Mindezek mellett léteznek olyan panelek, melyek jó áron, kicsit kipofozva jók lehetnek ilyen célra is. (Ne a külvárosban tessék keresni!)

A mostani piaci helyzetben azonban jó esélyünk van az áralkura, amely felülírhatja a fenti kalkulációt - továbbra is sokan szívesen elmenekülnének a panellakásból, másoknak pedig sürgősen pénzre van szükségük – biztosan találunk olyan eladót,akivel meg lehet egyezni.
Divatpanel horror áron

Megvan persze a piaca a menő paneleknek is, melyek elsősorban Gazdagréten, a Kárpát utca környékén illetve a Római-parton találhatóak. Utóbbiaknál akár 26-28 millió forintot is elkérnek egy nagyobb lakásért, noha a házak nem különösebben egyediek, ámde a környezet sok mindenért kárpótol. Fontos szempont az is, hogy ez a rész az utolsók között épült, hasonlóan Gazdagréthez, ahol a módos Budaörs, az autópálya, a viszonylag jó közlekedés, és a viszonylag jól kinéző, parkos környezet viszi fel az árakat, amelyek akár a 230-250000 forintot is elérhetik négyzetméterenként. Hasonló helyzetben lehetne egyébként az utolsónak épült Káposztásmegyer is, csak mivel a metrót elfelejtették odavezetni, a túl nagy távolság miatt a terület kevésbé keresett.


Hosszabb lehet az értékesítési idő

Az általános bizalmatlanság miatt a panellakások nem feltétlenül alkalmasak a gyors adás-vételek alanyainak, ugyanakkor egyes kerületekben az olcsó (például Újpesten a 140000 forintos négyzetméterár sem ritkaság) árak befektetésre vagy vásárlásra csábítóak lehetnek – ám fontos tudni, hogy az ingatlanon nagyobb nyereséget csak hosszabb idő alatt lehet elérni.

A "hagyományos" állapotban lévő paneleket – mielőtt a teljes felújításba belekezdenénk érdemes először aktuális állapotában hirdetni, mivel a tapasztalatok szerint az eladás előtti lakásfelújítás költségeit nem lehet teljes mértékben érvényesíteni az árban. Készüljünk fel rá, hogy egy-egy panel értékesítési ideje akár 5-12 hónap is lehet, az árak további csökkenésére viszont nem érdemes nagyon számítani, a hazai ingatlanpiac nem drága, Pozsonyban 20 millió forinttal kinevetnének a panelek tulajdonosai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!