2009. április 9. 13:34

Az eredmények még nem igazolják, ám a részvényárak már a gazdasági fordulatot jelzik. Persze sok még a kérdőjel, de a befektetők ismét elindultak a részvénypiacra.

Jelenleg a piac azt feltételezi, hogy a profitok alját láttuk, és a részvények emelkednek. Az USA értékeltsége ugyanis nem olcsó, P/BV 1,8 szemben a feltörekvő országok 1,3-as értékével, a P/E-ben hasonló eltérést találunk. Jogosan merül fel a kérdés: Mi ez a rally most?

Egy tökéletes összeesküvés a macik ellen:
- Eltörlik a marked-to-market szabályozás egy részét;
- Iszonyatos mértékű fiskális és monetáris stimulust öntenek a piacra;
- Korlátozzák a shortolást... és még lehetne folytatni.

A hírek is egyre pozitívabbak mostanában:
- Kínában a beszerzési menedzserindex 50 fölé ment ismét,
- az eddig vállalati jelentések átlaga inkább pozitívabb, főleg a mai WMT és WFC bejelentéssel;
- Japánban a gépipari megrendelések megugrottak, váratlanul – persze volt honnan, vagy 30 éves mélypontról... és ezt is még lehetne folytatni.

A bankok NY-EU-ban alig adnak valamit már a betétekre, a kamatok 1 százalék körüliek. Ezt látva és a piacok eddigi 20-30 százalékos menetelését sok ember elgondolkozik (akinek van mit befektetnie): nem kéne-e másba is fektetni? És épp ezt akarják a jegybankok, ez a kamatvágás egyik lényege, mely mint tudjuk 6 hónapos késéssel működik, azaz nagyjából most kezd el igazán.

Ez eddig gyönyörű, de a lényegi kérdés, melyre mindenki keresi a választ: ÉRDEMES-e még egy részvény LONG-ba beülni?

Nagyon elképzelhető, hogy a következőkben további pozitívabb gazdasági hírek jönnek még. Ez társítva azzal, hogy sokan lemaradtak (ismét) a nagy pattincsról, egy szolid támaszt adhat a piacba – lemmingrally. Azaz a korrekciókat meg fogják venni.

Vannak persze rossz hírek, de a munkanélküliség például nem "leading" indikátor, és bár az még menetel majd szép lassan, ahogy a vállalati elbocsájtásokat végrehajtják, a mostani "miniciklus" még szolgálhat részvénynyereséggel. Rövidtávon mindazonáltal túlvett egy kicsit a piac, ami az emelkedés dinamikáját illeti. Egy kisebb korrekció nagyon jót tenne, biztosabb lehetne a vételek időzítése.

Target: DAX 4800/5000; Nikkei: 10000 és S&P 900/925; OTP 2800/3000 HUF 280/285.

Mindebbe persze valami váratlan hír belecsaphat, de ha nem lesz semmi gubanc, akkor ezeket elérhetjük a következő hetekben.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.