3p

A svájci frank forinttal szembeni erősödése a bankok profitját is megtépázza, azonban ez messze van attól, hogy rendszerszintű kockázatokról beszéljünk a magyar bankrendszerben, ezért nem kell beavatkoznia a kormánynak - véli Bencsik László. Az OTP vezérigazgató-helyettese a Bloombergnek adott interjújában kiemelte: nem számítanak arra, hogy a második negyedéves rekordszintről tovább emelkednének a kockázati költségek.

A svájci frank az év eleje óta már 24 százalékkal erősödött a forinttal szemben, az utóbbi napokban ismét a történelmi árfolyam került a hírek középpontjában. A hét elején 226 felett is volt a frank jegyzése a bankközi devizapiacon, majd onnan korrigált vissza az árfolyam.

"A frank erősödése súlyos terhet rak ügyfeleinkre, és a bank eredményére is befolyással van Magyarországon" - mondta a Bloomberg kérdésére Bencsik László. Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint azonban a jelenlegi szituáció még messze van attól, hogy rendszerszintű kockázatokról beszélhetnénk, a bankok a rendelkezésre álló eszközökkel kezelni tudják a problémát. Éppen ezért nem gondolja, hogy a jelenlegi helyzetben kormányzati beavatkozásra lenne szükség a bankrendszerben.

Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint el kell még telnie két-három hónapnak, mire a jelenlegi gyenge forintárfolyam teljes hatását fel lehet mérni. Azt viszont kiemelte, hogy az OTP addig is folytatja a frankhitelek kamatának csökkentését, melyet az elmúlt hónapokban több lépcsőben végrehajtott. Bencsik László hozzátette: nem tapasztalták az elmúlt hetekben, hogy jelentősen megugrott volna a hitelátstrukturálások iránti kérelmek száma az ügyfelek részéről.

A hitelportfólió romlására utal az OTP második negyedéves céltartalékolása is: kockázati költségekre 96,1 milliárd forintot tett félre a bank, ami még a tavalyi negyedik negyedéves 80 milliárdot is meghaladta. "Nem számítunk arra, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben tovább emelkednének a kockázati költségek a második negyedéves szintről. A harmadik negyedévben csak Magyarországon látunk negatív tendenciákat, mindenhol máshol csökkennek a kockázati költségek" - mondta Bencsik László a Bloomberg kérdésére.A bank arra számít, hogy a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya konszolidálódik az év második felében a második negyedévben tapasztalt 12,4 százalék után. "Az Oroszországban, Ukrajnában és néhány kisebb országban tapasztalható javulás ellensúlyozza a portfólió romlását más helyeken" - mondta Bencsik.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!