2010. szeptember 10. 12:29

A svájci frank forinttal szembeni erősödése a bankok profitját is megtépázza, azonban ez messze van attól, hogy rendszerszintű kockázatokról beszéljünk a magyar bankrendszerben, ezért nem kell beavatkoznia a kormánynak - véli Bencsik László. Az OTP vezérigazgató-helyettese a Bloombergnek adott interjújában kiemelte: nem számítanak arra, hogy a második negyedéves rekordszintről tovább emelkednének a kockázati költségek.

A svájci frank az év eleje óta már 24 százalékkal erősödött a forinttal szemben, az utóbbi napokban ismét a történelmi árfolyam került a hírek középpontjában. A hét elején 226 felett is volt a frank jegyzése a bankközi devizapiacon, majd onnan korrigált vissza az árfolyam.

"A frank erősödése súlyos terhet rak ügyfeleinkre, és a bank eredményére is befolyással van Magyarországon" - mondta a Bloomberg kérdésére Bencsik László. Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint azonban a jelenlegi szituáció még messze van attól, hogy rendszerszintű kockázatokról beszélhetnénk, a bankok a rendelkezésre álló eszközökkel kezelni tudják a problémát. Éppen ezért nem gondolja, hogy a jelenlegi helyzetben kormányzati beavatkozásra lenne szükség a bankrendszerben.

Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint el kell még telnie két-három hónapnak, mire a jelenlegi gyenge forintárfolyam teljes hatását fel lehet mérni. Azt viszont kiemelte, hogy az OTP addig is folytatja a frankhitelek kamatának csökkentését, melyet az elmúlt hónapokban több lépcsőben végrehajtott. Bencsik László hozzátette: nem tapasztalták az elmúlt hetekben, hogy jelentősen megugrott volna a hitelátstrukturálások iránti kérelmek száma az ügyfelek részéről.

A hitelportfólió romlására utal az OTP második negyedéves céltartalékolása is: kockázati költségekre 96,1 milliárd forintot tett félre a bank, ami még a tavalyi negyedik negyedéves 80 milliárdot is meghaladta. "Nem számítunk arra, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben tovább emelkednének a kockázati költségek a második negyedéves szintről. A harmadik negyedévben csak Magyarországon látunk negatív tendenciákat, mindenhol máshol csökkennek a kockázati költségek" - mondta Bencsik László a Bloomberg kérdésére.A bank arra számít, hogy a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya konszolidálódik az év második felében a második negyedévben tapasztalt 12,4 százalék után. "Az Oroszországban, Ukrajnában és néhány kisebb országban tapasztalható javulás ellensúlyozza a portfólió romlását más helyeken" - mondta Bencsik.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.