4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A vártnál jobb gyorsjelentést tett közzé szerda hajnalban az OTP a tőzsde honlapján: a magyar bank adózott eredménye 40 milliárd forint felett volt az első negyedévben, ugyanakkor a problémás hitelek aránya tíz százalék fölé emelkedett csoportszinten.

Az elemzők 30-40 milliárd forintos profitot vártak az első negyedévre az OTP-től, ehhez képest a közölt 42,4 milliárd enyhe pozitív meglepetést okozott. Ez több mint a duplája a tavalyi negyedik negyedévben elért eredménynek, sőt, meghaladja 2009 első negyedévének profitját is.

Mivel a menedzsment idén nem adott ki hivatalos előrejelzést az éves profitcélt tekintve, ezért egyelőre nehéz bármihez is viszonyítani ezt a 42,4 milliárdot. Ugyanakkor az biztosan kijelenthető, hogy Csányi Sándorék sem örülnének neki, ha 2010 gyengébb lenne, mint a tavalyi év. Akkor pedig kiindulhatunk a tavalyi 150 milliárdos éves profitból, vélhetően azt szeretnék idén túlszárnyalni. Ahhoz képest pedig a 42,4 milliárd negyedéves nyereség nem rossz.

A tavalyi negyedik negyedévhez képest ugyan duplájára emelkedett az adózott eredmény, azonban ez valószínűleg nagyrészt a céltartalékolásnak tudható be: míg 2009 utolsó három hónapjában majdnem 80 milliárdot tett félre a bank céltartalékként, az idei első negyedévben ez 54,5 milliárd volt, azaz itt máris megtalálható a 20 milliárdos különbség a két negyedév adózott eredménye között.

Rossz hír viszont, hogy a nettó kamatbevételek csökkentek: negyedév/negyedév alapon a visszaesés 7 százalékos volt, míg 2009 hasonló időszakához képest 10 százalékos volt a mérséklődés.Az ügyfélhitelek állománya december végéhez képest stagnált, 2009 első negyedévéhez viszonyítva pedig 10 százalékkal csökkent. A betétek terén minimális emelkedés volt megfigyelhető: egy év alatt 3 százalékkal nőtt az OTP-nél elhelyezett pénz mennyisége. A bruttó hitel/betét arány minimális mértékben emelkedett, így 121 százalékon állt.

"Sajátos kettősség jellemezte az elmúlt három hónapot. Egyrészt folytatódtak a 2009 utolsó negyedévében beindult pozitív folyamatok, az OTP Csoport mind több országában tapasztalhatóak a válságból való lassú kilábalásra utaló jelek: nőtt az ipari termelés és a GDP; a hazai devizák stabilak maradtak, sőt néhol erősödtek is; jelentősen csökkentek a szuverén kockázati felárak; érdemben javultak a tőkepiaci forráshoz való hozzáférés lehetőségei. Ugyanakkor a hitelkereslet mind a lakossági, mind a vállalati szektorban gyenge maradt" - olvasható a gyorsjelentésben.

A bank eddig is jónak számító tőkemegfelelési mutatója tovább javult az első negyedévben: a tavalyi negyedik negyedévben tapasztalt 17,2 százalékról 17,5 százalékra emelkedett ez a mutató, míg a Tier1-ráta 13,8 százalékon állt.

Folytatódott viszont a hitelportfólió romlása az OTP Csoporton belül: az első negyedévben csoportszinten 10,7 százalékra emelkedett a 90 napon túli késedelembe esők aránya a tavalyi negyedik negyedévben tapasztalt 9,8 százalékról.

A leánybankok közül jelentős javulás volt megfigyelhető a sokáig mostohagyermekként kezelt ukrán banknál, mely az utóbbi negyedévek tetemes veszteségei után az idei év első három hónapjában lényegében nullszaldós volt. A tavalyi negyedik negyedévben az ukrán banknál még 14,4 milliárdos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az OTP, ehhez képest a szerény, 143 millió forintos profit jelentős javulás.

A leányvállalatok közül a szerb és a szlovák volt még enyhén veszteséges az első negyedévben, a leggyengébb láncszem pedig a montenegrói cég volt, mely 6,6 milliárdos mínusszal járult hozzá a csoport eredményéhez.

A számokkal kapcsolatban szerdán 9 órakor tart sajtótájékoztatót a bank menedzsmentje, az eseményről az mfor.hu is folyamatosan beszámol.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!