2007. augusztus 29. 06:19

A Gazdasági Rádió ma reggeli felütésével: horror a piacokon. Nézzük!

A Gazdasági Rádió ma reggeli felütésével: horror a piacokon. Nézzük!

Az amerikai kereskedést alapvetően meghatározta a Case-Shiller lakásárpiaci indexe (lehet, hogy én vagyok tájékozatlan, de erről az indexről most hallok először), amely 3,2 százalékos áresést jelzett a második negyedévben. Ilyen az index 20 éves történetében még nem fordult elő. Az ingatlanpiaci szereplők részvényárfolyamai ennek megfelelően estek.

A bankpapírokat pedig a lakásárak csökkenése mellett a Merrill Lynch is a mélybe küldte azáltal, hogy leértékelte a Citigroup, a Lehman Brothers és a Bear Stearns papírjait.

A végső lökést a piac két órával a kereskedés vége előtt a FED-től kapta. A legutóbbi jegykönyv szerint, a FED ha nem muszáj, akkor nem nyúl a kamatokhoz szeptemberben. Pedig a piac már biztosra vette a kamatvágást.

A DOW végülis 280 (2,1 százalékot), a Nasdaq 60 (2,37%) az S&P pedig 34 pontot (2,35%) esett. A pénzügyi szektor indexe, amely a tegnapi nap legnagyobb kárvallottja volt, 3,2 százalékkal értékelődött le. Az NYSE-n forgó papírok 85 százaléka esett.

Az amerikai piacok szenvedése átragadt a távol-keleti papírokra is. Olyannyira, hogy még a kínai Shanghai Composite is több mint 1 százalékos esésben van. Szintén jelentősebb esésben van a japán Nikkei (1,81%), a hong-kongi Hang Seng (2,33%) és az indonéz Jakarta is (2,19%).

Update 1

Hát horror azért nincs, a jó hírek azonban nagyjából ezzel véget is érnek.

A Bux -1,5%-ban vergődik (kellett tegnap a zárókat beállítani), igaz a forgalom ma sem túl jelentős, egyedül az OTP-ben van komolyabb pörgés az első 20 perc után.

Ami a piacot illeti, 25500-nál van masszívabb ellenállás (ott van a 200 napos MA), addig két fibonacchi szint (26400 és 26000-nél, ami megfoghatja).

Forrás: Tőzsdeklub


A konklúzió, hogy 26 ezer felett ne nagyon gondolkodjon senki vételbe. Tudom, hogy a small capek közül van egy-két ígéretes, de csak amíg tart az egymás "hergelése", aztán viszont nagyon fejre állhatnak.

A szokásos hírek:
- A Mol 2007. július 16-án tett bejelentése alapján, 2007. augusztus 28-án 40.342 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén az ING Bank Zrt. mint befektetési szolgáltató közreműködésével 26.837 Ft/db átlagárfolyamon. A tranzakciót követően a társaság 8.537.642 db "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú részvényt birtokol.
- Az OTP 2007. augusztus 28-án, a Budapesti Értéktőzsdén 100.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 9.031,-forint/darab átlagáron az OTP Bank, mint befektetési szolgáltató igénybevételével. Így a Bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 975.190 darabra változott.

Update 2

Európa úgy döntött, hogy Amerikával nem foglalkozik, illetve csak annyira, hogy ma megelőlegeznek nekik egy nagyobb emelkedést. Így aztán a reggeli piros indexek folyamatosan emelkedve néhol már zöldre váltottak. Nincs ez másképp nálunk sem, rohanunk a plusz felé, a nyitáskori 500 pontnál is nagyobb veszteséget szépen ledolgozva 11,45-kor 70 pontos esést mutat már csak a Bux.

Hír különösebben nem jelent meg, ami indokolná az optimizmust, egyszerűen nincs nagy borogatás, a vevők pedig óvatosan csipegetnek. Hasonlóan a reggeli kezdéshez továbbra is csak az OTP-ben van számottevő forgalom, a többi részvény esetében elenyésző.

A részvények így pici esésben vanna, a Mol-t kivéve, amely 200 forintos erősödést mutat.

Update 3

Hát ez is egy érdekes nap. A reggeli -2 százalék után az amerikai nyitásnak köszönhetően a végén még pluszos is lehet az index.
Az ottani optimizmust most épp az adja, hogy "olcsók az árak", lehet csemegézni. Igaz tegnap is azok voltak, de akkor inkább adtak
A kérdés persze inkább az, hogy a hazai zárás után is marad-e az optimizmus, vagy megint jön a visszacsúszás. Félő, hogy ha nem lesz 1 százalék (vagy annál) nagyobb emelkedés (a Dow-ban 100 pont feletti), akkor holnap megint jöhet az óvatoskodás, és hiába a mai nagy küzdelem, amellyel feltornázta magát pluszba a piac.

Update 4

Hát viszonylag mérsékelt az amerikai recovery, igaz ők mintha figyelnék mikor zárunk, mindig utánna jön az akció

A tőzsde továbbra is mérsékelt (20 milliárd feletti) forgalom mellett 26816.67 (+8.31, +0.03%) zárt. A nagyobb papírok közül a Mol ellensúlyozta a többiek esését. Az olaj 27240 (+1,26%) zárt, miközben a MTelekom 900 (-1%), az OTP 9000 (-0,6%), míg a Richter 35600 (-1,1%) lett. A kicsik jobbn teljesítettek, a Rába például 1,6 százalékot ugrott, de a Synergon, a PPlast és a Fotex is erősödött.

Ahogy fentebb fejtegettük, megelőlegeztük az amerikai emelkedést, így ha ott végül mégsem sikerülne a piacnak elindulnia felfele, akkor holnap megint jöhet az izgalom. Mindenesetre a szeptember 18-i üléséig mindenképp volatilis piacot várnánk, hacsak nem vágnak előbb kamatot, amit azonban Ben Bernanke elmúlt hónapban mutatott megnyilatkozásai után az amerikai elemzők többsége nem tart valószínűnek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.