2007. augusztus 29. 06:19

A Gazdasági Rádió ma reggeli felütésével: horror a piacokon. Nézzük!

A Gazdasági Rádió ma reggeli felütésével: horror a piacokon. Nézzük!

Az amerikai kereskedést alapvetően meghatározta a Case-Shiller lakásárpiaci indexe (lehet, hogy én vagyok tájékozatlan, de erről az indexről most hallok először), amely 3,2 százalékos áresést jelzett a második negyedévben. Ilyen az index 20 éves történetében még nem fordult elő. Az ingatlanpiaci szereplők részvényárfolyamai ennek megfelelően estek.

A bankpapírokat pedig a lakásárak csökkenése mellett a Merrill Lynch is a mélybe küldte azáltal, hogy leértékelte a Citigroup, a Lehman Brothers és a Bear Stearns papírjait.

A végső lökést a piac két órával a kereskedés vége előtt a FED-től kapta. A legutóbbi jegykönyv szerint, a FED ha nem muszáj, akkor nem nyúl a kamatokhoz szeptemberben. Pedig a piac már biztosra vette a kamatvágást.

A DOW végülis 280 (2,1 százalékot), a Nasdaq 60 (2,37%) az S&P pedig 34 pontot (2,35%) esett. A pénzügyi szektor indexe, amely a tegnapi nap legnagyobb kárvallottja volt, 3,2 százalékkal értékelődött le. Az NYSE-n forgó papírok 85 százaléka esett.

Az amerikai piacok szenvedése átragadt a távol-keleti papírokra is. Olyannyira, hogy még a kínai Shanghai Composite is több mint 1 százalékos esésben van. Szintén jelentősebb esésben van a japán Nikkei (1,81%), a hong-kongi Hang Seng (2,33%) és az indonéz Jakarta is (2,19%).

Update 1

Hát horror azért nincs, a jó hírek azonban nagyjából ezzel véget is érnek.

A Bux -1,5%-ban vergődik (kellett tegnap a zárókat beállítani), igaz a forgalom ma sem túl jelentős, egyedül az OTP-ben van komolyabb pörgés az első 20 perc után.

Ami a piacot illeti, 25500-nál van masszívabb ellenállás (ott van a 200 napos MA), addig két fibonacchi szint (26400 és 26000-nél, ami megfoghatja).

Forrás: Tőzsdeklub


A konklúzió, hogy 26 ezer felett ne nagyon gondolkodjon senki vételbe. Tudom, hogy a small capek közül van egy-két ígéretes, de csak amíg tart az egymás "hergelése", aztán viszont nagyon fejre állhatnak.

A szokásos hírek:
- A Mol 2007. július 16-án tett bejelentése alapján, 2007. augusztus 28-án 40.342 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén az ING Bank Zrt. mint befektetési szolgáltató közreműködésével 26.837 Ft/db átlagárfolyamon. A tranzakciót követően a társaság 8.537.642 db "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú részvényt birtokol.
- Az OTP 2007. augusztus 28-án, a Budapesti Értéktőzsdén 100.000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 9.031,-forint/darab átlagáron az OTP Bank, mint befektetési szolgáltató igénybevételével. Így a Bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 975.190 darabra változott.

Update 2

Európa úgy döntött, hogy Amerikával nem foglalkozik, illetve csak annyira, hogy ma megelőlegeznek nekik egy nagyobb emelkedést. Így aztán a reggeli piros indexek folyamatosan emelkedve néhol már zöldre váltottak. Nincs ez másképp nálunk sem, rohanunk a plusz felé, a nyitáskori 500 pontnál is nagyobb veszteséget szépen ledolgozva 11,45-kor 70 pontos esést mutat már csak a Bux.

Hír különösebben nem jelent meg, ami indokolná az optimizmust, egyszerűen nincs nagy borogatás, a vevők pedig óvatosan csipegetnek. Hasonlóan a reggeli kezdéshez továbbra is csak az OTP-ben van számottevő forgalom, a többi részvény esetében elenyésző.

A részvények így pici esésben vanna, a Mol-t kivéve, amely 200 forintos erősödést mutat.

Update 3

Hát ez is egy érdekes nap. A reggeli -2 százalék után az amerikai nyitásnak köszönhetően a végén még pluszos is lehet az index.
Az ottani optimizmust most épp az adja, hogy "olcsók az árak", lehet csemegézni. Igaz tegnap is azok voltak, de akkor inkább adtak
A kérdés persze inkább az, hogy a hazai zárás után is marad-e az optimizmus, vagy megint jön a visszacsúszás. Félő, hogy ha nem lesz 1 százalék (vagy annál) nagyobb emelkedés (a Dow-ban 100 pont feletti), akkor holnap megint jöhet az óvatoskodás, és hiába a mai nagy küzdelem, amellyel feltornázta magát pluszba a piac.

Update 4

Hát viszonylag mérsékelt az amerikai recovery, igaz ők mintha figyelnék mikor zárunk, mindig utánna jön az akció

A tőzsde továbbra is mérsékelt (20 milliárd feletti) forgalom mellett 26816.67 (+8.31, +0.03%) zárt. A nagyobb papírok közül a Mol ellensúlyozta a többiek esését. Az olaj 27240 (+1,26%) zárt, miközben a MTelekom 900 (-1%), az OTP 9000 (-0,6%), míg a Richter 35600 (-1,1%) lett. A kicsik jobbn teljesítettek, a Rába például 1,6 százalékot ugrott, de a Synergon, a PPlast és a Fotex is erősödött.

Ahogy fentebb fejtegettük, megelőlegeztük az amerikai emelkedést, így ha ott végül mégsem sikerülne a piacnak elindulnia felfele, akkor holnap megint jöhet az izgalom. Mindenesetre a szeptember 18-i üléséig mindenképp volatilis piacot várnánk, hacsak nem vágnak előbb kamatot, amit azonban Ben Bernanke elmúlt hónapban mutatott megnyilatkozásai után az amerikai elemzők többsége nem tart valószínűnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.