2008. november 26. 10:14

Novemberig 91 amerikai tőzsdei vállalat jelentette be, hogy csökkenti, vagy befagyasztja az osztalékokat, ez a szám 1958 óta nem volt ilyen magas - olvasható a Bloomberg cikkében. A cégek elsősorban a hitelválság miatt próbálják csökkenteni kiadásaikat, ebbe illik bele az osztalékok mérséklése is.

A nemzetközi válság miatt egyre több vállalat jelenti be, hogy csökkenti vagy befagyasztja az osztalékát, novemberig már 91 cég döntött így. A Standard & Poor's adatai szerint 1958 márciusa óta nem volt példa arra, hogy a mostaninál több cég döntött volna az osztalék mérsékléséről. Novemberben a Citigroup, a Genworth Financials és a New York Times csökkentették legdrasztikusabban a kifizetéseket a részvényeseknek.

Az adatok szerint fokozatosan emelkedik azoknak a cégeknek a száma, melyek csökkentik osztalékukat vagy egyáltalán nem fizetnek a részvényeseknek a válság miatt. Szeptemberben 60 cég tartozott ebbe a kategóriába, októberben már 81, míg novemberre ez a szám 91-re emelkedett. Ez a legmagasabb adat azóta, hogy 1958 márciusában 113 vállalat döntött az osztalék csökkentéséről vagy befagyasztásáról.

"Amíg nem látható a fordulat a gazdaságban, addig az osztalékfizetés több szektorban is komoly kockázatot jelent a cégek számára, különösen igaz ez a pénzügyi vállalatokra" - nyilatkozta a Bloombergnek Fritz Meyer, az Invesco Aim Advisors vezető elemzője. A recesszió miatt immár sorozatban az ötödik negyedév, hogy csökkennek a cégek profitjai, így kevesebb pénz marad, hogy osztalékot fizessenek a részvényeseknek. Az osztalékok mérséklése még sebezhetőbbé teszi a részvénypiacokat, az S&P index idén már így is 42 százalékot bukott, ami 1931 óta a legrosszabb teljesítménye.

Az adatok alapján kijelenthető, hogy a legnagyobb vesztes egyértelműen a pénzügyi szektor, mely már 972 milliárd dollárt bukott a válságon, a cégek 880 milliárd dollár értékben voltak már kénytelenek tőkét emelni, hogy veszteségeiket kompenzálják.


A zuhanó részvényárak ugyanakkor az eddiginél lényegesen nagyobb hozamokat kínálnak a befektetőknek: az S&P 500 index cégei 3,8 százalékos hozamot mutatnak jelenleg, ami magasabb a 30 éves amerikai államkötvények 3,6 százalékos megtérülésénél is.

A Citigroup az elmúlt két hónapban piaci értékének 69 százalékát veszítette el, a bankóriás bejelentette, hogy miután az állam 20 milliárd dolláros mentőövet nyújtott neki, a következő három évben 1 cent alatt lesz a negyedéves osztaléka. A New York-i székhelyű pénzintézet tavaly még 54 centes osztalékot fizetett részvényenként, idén az év eleje óta azonban már háromszor csökkentette az osztalék mértékét.

Az elemzők szerint annak köszönhető a tömeges osztalékcsökkentés, hogy a vállalatok a jelenlegi helyzetben tőkepozíciójuk megerősítésén fáradoznak, így nem marad elég pénzük arra, hogy a részvényeseket is kifizessék.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.