2008. november 26. 10:14

Novemberig 91 amerikai tőzsdei vállalat jelentette be, hogy csökkenti, vagy befagyasztja az osztalékokat, ez a szám 1958 óta nem volt ilyen magas - olvasható a Bloomberg cikkében. A cégek elsősorban a hitelválság miatt próbálják csökkenteni kiadásaikat, ebbe illik bele az osztalékok mérséklése is.

A nemzetközi válság miatt egyre több vállalat jelenti be, hogy csökkenti vagy befagyasztja az osztalékát, novemberig már 91 cég döntött így. A Standard & Poor's adatai szerint 1958 márciusa óta nem volt példa arra, hogy a mostaninál több cég döntött volna az osztalék mérsékléséről. Novemberben a Citigroup, a Genworth Financials és a New York Times csökkentették legdrasztikusabban a kifizetéseket a részvényeseknek.

Az adatok szerint fokozatosan emelkedik azoknak a cégeknek a száma, melyek csökkentik osztalékukat vagy egyáltalán nem fizetnek a részvényeseknek a válság miatt. Szeptemberben 60 cég tartozott ebbe a kategóriába, októberben már 81, míg novemberre ez a szám 91-re emelkedett. Ez a legmagasabb adat azóta, hogy 1958 márciusában 113 vállalat döntött az osztalék csökkentéséről vagy befagyasztásáról.

"Amíg nem látható a fordulat a gazdaságban, addig az osztalékfizetés több szektorban is komoly kockázatot jelent a cégek számára, különösen igaz ez a pénzügyi vállalatokra" - nyilatkozta a Bloombergnek Fritz Meyer, az Invesco Aim Advisors vezető elemzője. A recesszió miatt immár sorozatban az ötödik negyedév, hogy csökkennek a cégek profitjai, így kevesebb pénz marad, hogy osztalékot fizessenek a részvényeseknek. Az osztalékok mérséklése még sebezhetőbbé teszi a részvénypiacokat, az S&P index idén már így is 42 százalékot bukott, ami 1931 óta a legrosszabb teljesítménye.

Az adatok alapján kijelenthető, hogy a legnagyobb vesztes egyértelműen a pénzügyi szektor, mely már 972 milliárd dollárt bukott a válságon, a cégek 880 milliárd dollár értékben voltak már kénytelenek tőkét emelni, hogy veszteségeiket kompenzálják.


A zuhanó részvényárak ugyanakkor az eddiginél lényegesen nagyobb hozamokat kínálnak a befektetőknek: az S&P 500 index cégei 3,8 százalékos hozamot mutatnak jelenleg, ami magasabb a 30 éves amerikai államkötvények 3,6 százalékos megtérülésénél is.

A Citigroup az elmúlt két hónapban piaci értékének 69 százalékát veszítette el, a bankóriás bejelentette, hogy miután az állam 20 milliárd dolláros mentőövet nyújtott neki, a következő három évben 1 cent alatt lesz a negyedéves osztaléka. A New York-i székhelyű pénzintézet tavaly még 54 centes osztalékot fizetett részvényenként, idén az év eleje óta azonban már háromszor csökkentette az osztalék mértékét.

Az elemzők szerint annak köszönhető a tömeges osztalékcsökkentés, hogy a vállalatok a jelenlegi helyzetben tőkepozíciójuk megerősítésén fáradoznak, így nem marad elég pénzük arra, hogy a részvényeseket is kifizessék.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.