<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Érdekes írás jött le ma a Bloombergen, mely azzal foglalkozik, hogy a csődbe ment adósokat egyes esetekben a bankok nem tudják kirakni az ingatlanjaikból. Miért is?

Sokan nem tudják 100%-ban finanszírozni ingatlanjaikat, ezért hitelt vesznek fel. Ugye ismerős.
Sokan közülük túl nagy falatot vállaltak be, és az emelkedő kamatköltségek mellett már nem bírják finanszírozni ingatlanjaikat. Késedelembe esnek, a bank felkínálja a hitel átstrukturálását (futamidő meghosszabbítás, kamatkiadás módosítása etc). Sok esetben ez sem segít, ekkor jön a kilakoltatás, és az elárverezés. Itt kezdődik napjaink komikus bonyodalma.

A bankok, hajtva a telhetetlen profitéhségtől úgy csináltak helyet az újabb hitelnek (hogy ne kelljen a saját tőkéjüket is megemelni), hogy azt a mérlegből különféle SPV (Special Purpose Vehicle)-en keresztül eladták a piacon másnak struktúrált termékként. (Ez is ismerős, ugye? ).

A késedelemben levők joggal követelhetik a banktől: mutassa meg nekik, hogy tényleg van jelzáloga bejegyezve etc., de a bank meg persze kiszórta egy részüket az SPV-en keresztül, így csak igen bonyolult és hosszú (= drága, örülnek az ügyvédek) eljárás révén tudja bebizonyítani igazát. Hát itt vagyunk. Nem hogy nem fizetnek a mókuskák, de még a bank tehetetlen is sok esetben, és nem tudja kirakni őket csak idők múlva, nézve az ingatlanárak további lemorzsolódását..... . Ez kicsit a "Blöff" c. filmbeni jelenetre emlékeztet amikor a 3 jómadár 3 riasztófegyverrel kíván ráijeszteni golyófogú Tonyra, aki meg előveszi a "Desert Eagle 0.5"-ös játékszerét és a film egyik legjobb monológját ereszti ki.... . Érdemes megnézni!

Hát így állunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.