<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Új pénzügyi válság van kialakulóban a származékos tőkepiaci termékek hatékony szabályozásának hiánya, illetve a gazdaságélénkítő csomagok kapcsán a világra zúduló likviditás miatt Mark Möbius szerint, írja a Napi Gazdaság.

Új pénzügyi válság van kialakulóban a származékos tőkepiaci termékek hatékony szabályozásának hiánya, illetve a gazdaságélénkítő csomagok kapcsán a világra zúduló likviditás miatt Mark Möbius szerint, írja a Napi Gazdaság.

A befektetési bankok és egyéb, a származékos termékeken kereső pénzintézetek politikai nyomásgyakorlása miatt elmaradhat a derivatív termékek hatékony szabályozása. Emiatt elkerülhetetlennek látszik egy újabb pénzügyi válság kialakulása - nyilatkozta a Bloombergnek Mark Möbius tőzsdeguru, a Templeton Asset Management elnök-vezérigazgatója.

Möbius arra már nem tért ki, hogy milyen lépéseket tartana célravezetőnek a részvényekre, kötvényekre, devizákra, nyersanyagokra, kamatokra vagy éppen időjárásra kötött fedezeti származékos termékek megregulázásához.
A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) becslései szerint összességében a világ GDP-jének tízszeresét, 592 000 milliárd dollárt tesz ki a cds-ek (hitelbiztosítási csereügyletek) piaca. A cds-ek 2007 eleje óta csaknem 1500 milliárd dollárnyi veszteség leírására kényszerítették a bankokat, biztosítókat és egyéb pénzintézeteket. A transzparencia hiánya miatt viszont igen tág spreadek mellett kereskednek a cds-ekkel, ami tetemes hasznot is hozhat a nagybankoknak. Ennek ellenére már legalább két központi cds-elszámolóház is felügyeleti engedélyre vár az induláshoz.

A tőzsdeguru szerint a következő öt-hét évben egy újabb nagyon csúnya válságnak nézhetünk elébe. A világ országainak kormányzatai által beígért, összesen 2000 milliárd dollárt meghaladó gazdaságélénkítő csomagok által a piacokra zúduló likvid tőke nagy volatilitáshoz vezethet majd. A közeljövőben számos rövid, ám drámai korrekció lehet a részvénypiacokon - véli Möbius. Mint fogalmazott, egy 15-20 százalékos kilengés igazán semmiség, ha idegesek a piacok.


A feltörekvő piacokra specializálódott szakember szerint ezeknek a részvényei nem túlárazottak és tovább emelkedhetnek. Möbius elsősorban az árupiacokat és a bányavállalatokat kedveli, például a platina, arany, gyémánt, szén és ipari fémek kitermelésében érdekelt Anglo-Americant. Kínában és Indiában pedig a ciklikus szektor cégeinek és a bankok részvényeiben lát növekedési potenciált, írja a Napi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.