4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Bár még nem szavazta meg a Parlament, nem valószínű, hogy bármi akadálya lenne a júliusi áfa-emelésnek. Mivel a beruházók várhatóan a vevőkre hárítják majd a plusz terhet, a következő két hónapban a még elérhető állami támogatások mellett az alacsonyabb árú újépítésű lakások iránti kereslet is élénkítheti majd a piacot – vélik az Otthon Centrum szakértői.

Több kérdőjel van még a tervezett áfa-emelése kapcsán; nem tudni egyelőre, hogy a 25 százalékra emelt áfától mentesít-e a módosítás életbe lépése előtt megkötött szerződés, vagy a növelt összeg a pénzügyi teljesítés ezt követő határidejére vonatkozik majd. Emellett felmerülhet az eshetősége annak, hogy a válság hatásaitól amúgy is jócskán sújtott (lakó)ingatlanok esetében külön szabályozás érvényesülhet. Célszerű azonban ezektől eltekinteni, és a lakást vásárolni tervezők számára legkedvezőtlenebb lépésre felkészülni, hogy elkerüljük a meglepetéseket.

A módosítás az újépítésű lakásokat érinti csak, hiszen ott állapít meg a beruházó áfával növelt nettó árat. Pont az ilyen eshetőségekre felkészülve nem egyszerű bruttó árat tüntetnek fel a fejlesztők, hanem a "nettó ár + mindenkor hatályos áfa" kitételt alkalmazzák, már az előszerződésben is.

"Mindenképpen célszerű még a módosítás előtt végszerződést kötni, mert, ha a törvény értelmében a szerződés megkötése lenne mérvadó a változtatással való érintettség megítélésében, az áfa-emelés miatti áremelkedés egészében kikerülhető" – hangsúlyozta Görög Áron, az Otthon Centrum Projekt Consulting operatív vezetője.

Abban az esetben is előnyös lehet a mielőbb leszerződés a kiszemelt új lakásra, ha a pénzügyi teljesítés dátuma lenne a mérvadó a magasabb áfa megfizetéséhez. Ez a jelenlegi piaci helyzetben ugyanis reálisan érvényesíthető alkupozíciót jelent a beruházóval szemben. Ha ugyanis a beruházónál el tudjuk érni, hogy az esetleg korábban megállapított fizetési ütemezéstől eltérően, még július elseje előtt a lakás árának minél nagyobb részét kifizethessük, azzal még az alacsonyabb árat érvényesíthetjük, miközben a beruházó – a korábban számlájára érkező összeg miatt – kamatnyereséget ér el.

A jelenlegi piaci helyzetben, amikor a vevők 5-7 százalékos alkupozíciót érhettek el az elmúlt hónapokban, miközben a beruházókat egyre nehezebb projekthitelezési feltételek sújtják, nem reális, hogy a fejlesztő teljes egészében átvállalja a vevők helyett a 4,2 százalékos plusz terhet; 20-ról 25 százalékra emelkedő áfa ugyanis ilyen mértékű drágulást jelent a bruttó összegben. Ez sok esetben a profitjuk egészét is elvihetné.

Az újépítésű lakást vásárolni tervezőknek tehát érdemes mielőbb körülnézni a piacon, és ha kiszemelték a megfelelő ingatlant, célszerű mielőbb megkötni az adásvételi szerződésüket.

"A következő két hónapban arra számítunk, hogy nőni fog az érdeklődés az átadás alatt álló, vagy ahhoz közeli fejlesztéseknél, ahol lehetőség van még az áfa-emelés előtt minél nagyobb vételárrész befizetésére. Emellett, ha a május közepére ígért szavazáskor elfogadják a törvénymódosítást, vonzóvá válhatnak a készleten lévő,tehát már átadott, de még nem eladott lakások, ahol ugyancsak azonnal ki lehet fizetni a teljes vételárat" - tette hozzá Görög Áron.


Az Otthon Centrum szakértői szerint a tervezett júliustól felfüggesztett szocpol esetében is van egy, az újépítésű lakást vásárolni szándékozókat érintő, vásárlásra ösztönző lehetőség.

A jogszabály az igénylés feltételét ún. méltányolható lakásigényhez köti, ami szobaszámban és vételárban limiteket határoz meg. Ez alapján pl. Budapesten, egy kétgyerekes házaspár csak akkor kaphatja meg a 2,4 milliós támogatást, ha háromszobás új lakásukat maximum 19,5 millió Ft-ért veszik. Lakásárnál a törvény "telekárat nem tartalmazó árat" definiál.
2004. január elseje óta viszont, amióta az építési telkek is áfakötelesek, a beruházó gyakorlatilag szabadon határozza meg az ingatlan árában a telekár és felépítmény, azaz a lakás arányát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!