2009. április 30. 17:04

Bár még nem szavazta meg a Parlament, nem valószínű, hogy bármi akadálya lenne a júliusi áfa-emelésnek. Mivel a beruházók várhatóan a vevőkre hárítják majd a plusz terhet, a következő két hónapban a még elérhető állami támogatások mellett az alacsonyabb árú újépítésű lakások iránti kereslet is élénkítheti majd a piacot – vélik az Otthon Centrum szakértői.

Több kérdőjel van még a tervezett áfa-emelése kapcsán; nem tudni egyelőre, hogy a 25 százalékra emelt áfától mentesít-e a módosítás életbe lépése előtt megkötött szerződés, vagy a növelt összeg a pénzügyi teljesítés ezt követő határidejére vonatkozik majd. Emellett felmerülhet az eshetősége annak, hogy a válság hatásaitól amúgy is jócskán sújtott (lakó)ingatlanok esetében külön szabályozás érvényesülhet. Célszerű azonban ezektől eltekinteni, és a lakást vásárolni tervezők számára legkedvezőtlenebb lépésre felkészülni, hogy elkerüljük a meglepetéseket.

A módosítás az újépítésű lakásokat érinti csak, hiszen ott állapít meg a beruházó áfával növelt nettó árat. Pont az ilyen eshetőségekre felkészülve nem egyszerű bruttó árat tüntetnek fel a fejlesztők, hanem a "nettó ár + mindenkor hatályos áfa" kitételt alkalmazzák, már az előszerződésben is.

"Mindenképpen célszerű még a módosítás előtt végszerződést kötni, mert, ha a törvény értelmében a szerződés megkötése lenne mérvadó a változtatással való érintettség megítélésében, az áfa-emelés miatti áremelkedés egészében kikerülhető" – hangsúlyozta Görög Áron, az Otthon Centrum Projekt Consulting operatív vezetője.

Abban az esetben is előnyös lehet a mielőbb leszerződés a kiszemelt új lakásra, ha a pénzügyi teljesítés dátuma lenne a mérvadó a magasabb áfa megfizetéséhez. Ez a jelenlegi piaci helyzetben ugyanis reálisan érvényesíthető alkupozíciót jelent a beruházóval szemben. Ha ugyanis a beruházónál el tudjuk érni, hogy az esetleg korábban megállapított fizetési ütemezéstől eltérően, még július elseje előtt a lakás árának minél nagyobb részét kifizethessük, azzal még az alacsonyabb árat érvényesíthetjük, miközben a beruházó – a korábban számlájára érkező összeg miatt – kamatnyereséget ér el.

A jelenlegi piaci helyzetben, amikor a vevők 5-7 százalékos alkupozíciót érhettek el az elmúlt hónapokban, miközben a beruházókat egyre nehezebb projekthitelezési feltételek sújtják, nem reális, hogy a fejlesztő teljes egészében átvállalja a vevők helyett a 4,2 százalékos plusz terhet; 20-ról 25 százalékra emelkedő áfa ugyanis ilyen mértékű drágulást jelent a bruttó összegben. Ez sok esetben a profitjuk egészét is elvihetné.

Az újépítésű lakást vásárolni tervezőknek tehát érdemes mielőbb körülnézni a piacon, és ha kiszemelték a megfelelő ingatlant, célszerű mielőbb megkötni az adásvételi szerződésüket.

"A következő két hónapban arra számítunk, hogy nőni fog az érdeklődés az átadás alatt álló, vagy ahhoz közeli fejlesztéseknél, ahol lehetőség van még az áfa-emelés előtt minél nagyobb vételárrész befizetésére. Emellett, ha a május közepére ígért szavazáskor elfogadják a törvénymódosítást, vonzóvá válhatnak a készleten lévő,tehát már átadott, de még nem eladott lakások, ahol ugyancsak azonnal ki lehet fizetni a teljes vételárat" - tette hozzá Görög Áron.


Az Otthon Centrum szakértői szerint a tervezett júliustól felfüggesztett szocpol esetében is van egy, az újépítésű lakást vásárolni szándékozókat érintő, vásárlásra ösztönző lehetőség.

A jogszabály az igénylés feltételét ún. méltányolható lakásigényhez köti, ami szobaszámban és vételárban limiteket határoz meg. Ez alapján pl. Budapesten, egy kétgyerekes házaspár csak akkor kaphatja meg a 2,4 milliós támogatást, ha háromszobás új lakásukat maximum 19,5 millió Ft-ért veszik. Lakásárnál a törvény "telekárat nem tartalmazó árat" definiál.
2004. január elseje óta viszont, amióta az építési telkek is áfakötelesek, a beruházó gyakorlatilag szabadon határozza meg az ingatlan árában a telekár és felépítmény, azaz a lakás arányát.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!