3p

Ami a konszolidáció előtti nettó profitot illeti, 1,97 milliárd forintra számítunk, ez 14 százalékos év/év alapú visszaesést jelentene, a konszolidált harmadik negyedéves nettó profitra vonatkozó 2,17 milliárd forintos várakozásunk 2 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában elértet - olvasható a Concorde hétfőn kiadott elemzésében.

Ami a konszolidáció előtti nettó profitot illeti, 1,97 milliárd forintra számítunk, ez 14 százalékos év/év alapú visszaesést jelentene, a konszolidált harmadik negyedéves nettó profitra vonatkozó 2,17 milliárd forintos várakozásunk 2 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában elértet - olvasható a Concorde hétfőn kiadott elemzésében.

Az EBIT tekintetében jelentős növekedéssel kalkulálnak a szakemberek, 3,45 milliárd forintos prognózisuk 65 százalékkal nagyobb a 2008 harmadik negyedévi tényszámnál. A növekedés oka a várakozásuk szerint év/év alapon 400 bázisponttal megugró bruttó fedezet, ez pedig a termékmix kedvezőbb alakulásának köszönhető.

forrás: Concorde

A forintban számolt nem konszolidált nettó árbevételtől 16 százalékos növekedést várnak, az exportból származó árbevétel 23 százalékkal nőhetett, mindkettőt elsősorban az magyarázza, hogy a forint az időszakban 38 százalékkal volt gyengébb a dollár ellenében, mint a tavalyi hasonló negyedévben. Dollárban számolva a teljes árbevétel 15 százalékos visszaesését várjuk, míg a dollárban számolt export 11 százalékkal lehet kevesebb év/év alapon, elsősorban az Oroszországba (27,5 millió dollár), illetve a poszt-szovjet térségbe irányuló értékesítés átmeneti csökkenése miatt.

"A gyenge orosz értékesítés szerintünk nem egy romló trend kezdete, hanem csak néhány új generikus készítmény regisztrációs folyamatában tapasztalható késlekedés következménye" - vélekedik Vágó Attila, a Concorde elemzője. A Q4-es számok szerinte már ismét erősek lesznek, így 121 millió dolláros idei várakozását érintetlenül hagyja.

Ukrajnában a Richterhez hasonlóan a hrivnya magához találása nyomán ismét vásárlásba kezdő nagykereskedőknek köszönhető a javulás. Az Egis korábban jelezte, hogy az ukrán forgalom nagyon bizonytalan, így idénre jelentős visszaeséssel számolunk, azonban, ahogy azt az előző negyedévben is láttuk, e visszaesés már lassul.

A közép-kelet-európai értékesítés 8 százalékos visszaesése nem okoz meglepetést, mivel a forgalom 13 százalékát kitevő zloty gyengült a forinthoz képest tavaly óta. A román fogyasztói félelmek csökkenése az Egis-nél is éreztette jótékony hatását.

A hatóanyag értékesítés közel a felére esett vissza, mivel az anyacég Servier abbahagyta a készletfelhalmozást és másol is csökkent a fogyasztás. Ugyanakkor az átlagos margin negyedével értékesített hatóanyagok visszaesése jótékony hatással volt a marginokra.

A belföldi értékesítés további talpra állást mutatott, a 3 százalékos növekedés mind az árcsökkenés, mind a kereslet csökkenésének végét jelzi.


A pénzügyi sor itt is veszteséget fog mutatni, számításunk szerint 1,4 milliárd forintnyit, mivel a követelések átértékelésének negatív hatását nem tudja ellensúlyozni a piaci kapitalizáció 13 százalékát kitevő készpénzállomány után járó kamatbevételek.

A 2009-es üzemi eredmény várakozásunkat 10 százalékkal, 14,8 milliárd forintra emeljük majd, miközben konszolidált és nem konszolidált nettó eredmény várakozásunkat változatlanul, 16,5, illetve 16,2 milliárd forinton hagyjuk. Év végi fair érték várakozásunk 20 000 forint marad.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!