2017. október 10. 18:07

Katalónia függetlenedéséről beszélt Barcelonában Carles Puigdemont, és szavaitól egy pillanatra komolyan megijedtek a piacok.

A BBC beszámolója szerint diplomatikusan fogalmazott a katalán elnök, Carles Puigdemont kedd esti beszédében. Azt mondta, hogy a korábban tartott népszavazás eredményét tiszteletben kell tartani, és célja, hogy Katalóina elnyerje függetlenségét. Ugyanakkor ennek az lehet a módja, ha tárgyalásos úton rendezik a kérdést. Azon lesz, hogy megoldást találjanak erre a spanyolokkal.
Csapkodó mozgással reagált az euró a katalán elnök szavaira
A bejelentés egy pillanat alatt gyengítette az euró árfolyamát a dollárral szemben. A kurzus ezt követően gyorsan visszaerősödött a korábbi szintre. Némileg később azonban újra a bizonytalanság felé billent a mérleg nyelve és az euró lefele vette az irányt. 
A csapkodó kereskedés mögött valószínűsíthetően az áll, hogy a katalán elnök eltökéltnek tűnik, és igen kicsi az esélye annak, hogy a kérdést békés úton rendezzék a spanyol kormánnyal. Ez pedig az egész EU-ban növelheti a bizonytalanságot, hiszen számos olyan terület van, ahol nagyszámú nemzeti etnikum él.   
 
mfor.hu