2009. október 7. 12:31

Az agglomerációs kistelepülések nyugalma, zöld környezete, alacsonyabb ingatlanárai sok fővárosit csábítottak a Budapest környéki településekre. Ez a folyamat most megtorpanni látszik, ami nem csak az ingázással járó nehézségeknek, vagy az igények megváltozásának köszönhető. A piacon már megtalálhatóak olyan fővárosi ingatlanok, melyek igazi alternatíváját adják az agglomerációban álló családi házaknak.

A fővárosi lakosok számára a lakóhely megválasztása során a tömegközlekedésnél és a lakossági ellátásnál is fontosabb szempont a csendes, nyugodt, zöldövezeti környezet. A lakástípusok közül a családi ház mellett a kis lakásszámú kertes társasház bizonyult a legnépszerűbb lakás típusnak. Ezeket az igényeket szélesebb rétegek számára sokáig csak az agglomerációban épült ingatlanok tudták kielégíteni. A 90-es években megindult kivándorlási folyamat hatására több százezer ember költözött a környező településekre.

A kivándorlási hullámmal folyamatosan nőttek az ingázással járó negatív hatások, illetve a megnövekedett kereslet felhajtotta az ingatlanárakat. "Egy új trend körvonalazódik a piacon. A vásárlók egyre inkább azokat az új ingatlanfejlesztéseket keresik, amelyek egyesítik a városi élet és a zöldövezeti ingatlan előnyeit. Ezek a fejlesztések csak akkor lehetnek sikeresek, ha teljes értékű alternatíváját nyújtják az agglomerációs családi házaknak, azaz a városon belül, tömegközlekedéssel és gépkocsival is jól megközelíthetően képesek biztosítani a nagyvárosok peremén található kistelepülések csendes, zöld környezetét" – hangsúlyozta Petrik Zoltán, a Whitestone csoporthoz tartozó Development Associates ügyvezető igazgatója.

Budapest környező településeire való kiköltözés mögött álló érvek, illetve annak előnyei – nagyobb tér, nyugalom, csend, saját kert – nagyon kézenfekvőek. Ugyanakkor ezen előnyök mellett sok hátrányt is el kell szenvedniük az agglomerációban lakóknak. Ezek egy része a kivándorlási hullám erősödésével fokozódott is: ilyenek a közlekedés okozta nehézségek, az állandó dugók, a családon belül eltérő be- illetve kiutazási időpontok. A család változásával újabb hátrányok merülhetnek fel: a gyerekek iskoláskorba jutnak és nincsen megfelelő középiskola, orvosi ellátás, szórakozási lehetőség a számukra.

A szubjektív tényezőkkel párhuzamosan egy objektív, piaci tényező is a kivándorlási trend ellen hatott. Az utóbbi időszakban a jó minőségű, újépítésű, zöld környezetben lévő lakások ára a Budapesthez közelebb eső településeken (pl. Budakalász, Ürüm, Solymár, Nagykovácsi esetében) lassan a fővárosi árak szintjére emelkedtek. Így az agglomerációs újlakás-piac prémium szegmense egyre inkább elveszíti árelőnyét a hasonló fővárosi lakásokkal szemben.


Így alakult ki az igény olyan ingatlanokra, melyek képesek az agglomerációs élet előnyeit kínálni a hátrányok nélkül. Ezt a piaci rést megcélzó ingatlanok szélesebb rétegek számára teszik elérhetővé a zöldövezeti ingatlan vásárlást, hiszen áraik elmaradnak a II. és XII. kerületi, hasonló adottságú ingatlanoktól, és versenyképesek az agglomerációban található velük azonos kategóriában lévő otthonokkal.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.