2009. november 10. 19:21

Továbbra is kérdéses a lakáspiac fellendülésének időpontja, ám az ingatlanos szakemberek szerint jövőre ennél már csak jobb jöhet.

Az ingatlanpiac válsága már elérte a mélypontját - vélte a portfolio.hu keddi budapesti ingatlan konferenciáján a résztvevők mintegy fele a tanácskozáson rögtönzött szavazáson. Az előadók és a vitában felszólalók egyetértettek abban, hogy a jövő év jobb lesz az ingatlan szektorban, mint az idei volt. Vélhetően az ipari, logisztikai ingatlanok piacán kezdődik el a fellendülés, majd az irodapiac következik, de érezhető növekedés csak 2011-től várható, mivel a magyar ingatlanpiac a globális gazdasági válságból való kilábalás függvénye.

Úgy vélték a résztvevők, hogy a lakáspiac fellendülése a leghomályosabb pont. A keresletet korlátozza az, hogy az állam minimálisra csökkentette az építési- vásárlási támogatást. Ugyanakkor a befektetési eszközök körében népszerűbb lett a lakás a válság alatt, de nem biztos, hogy ez a fellendülés során is megmarad.

A részvevők kézhez kapták az FHB Jelzálogbank Nyrt. Lakásindex című kiadványát, amely 1998 és 2009 között kíséri nyomon a változásokat. Az index 50 pontról indult 1998-ban, és a csúcsot 2008 első negyedévében - közel 200 ponttal - érte el. Az idei első negyedévben 180 ponton állt az index. A lakásárak 1998 eleje és 2000 vége között 132 százalékkal, 2001 és 2003 között 60 százalékkal emelkedtek. A következő periódusban, 2004 és 2007 között már csak 18 százalékkal nőttek a lakásárak, azt követően viszont 8 százalékkal csökkentek az árak.

A konferencián szóba került a befektetési ingatlanok adóztatása is. Ez év nyarán született meg az a törvény, amely becsukta az addigi kiskaput: az ingatlanokat projekt cégekbe "csomagolva" adták-vették, és így sem adót, sem illetéket nem fizettek utánuk.


Az új szabályozás kiemelten kezeli azokat a cégeket, amelyek eszközei között az ingatlan meghaladja a 75 százalékot (ezek az ingatlannal rendelkező cégek). Ezek adás-vétele adó- és illetékköteles. Az ingatlanos céget eladó vállalkozások társasági adót fizetnek, még a külföldiek is, amennyiben a székhely országával Magyarországnak nincs kettős adózást kizáró egyezménye, vagy ha van, ebben az esetben lehetővé teszi az adóztatást Magyarországon. Az illetéket viszont jelentősen csökkentette a parlament.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.