2009. július 26. 18:21

Az épületek energetikai jellemzőinek javítását szolgáló pályázatok kiírásaiban már feltételként kell szerepeltetni az energetikai tanúsítvány meglétét, de az idén ez még nem lesz követelmény - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat.

A határozat szerint az épület-felújítási - különösen a panel- és lakás felújítási - pályázatok támogatási feltételei között kell szerepeltetni az energetikai tanúsítvány meglétét. A pályázatban szereplő munkák végén javulnia kell a lakás energetikai minőségi osztályának. Például ha a felújítás előtt C energetikai osztályt állapított meg a lakásra a tanúsítvány, akkor a felújítás után B vagy A osztályúnak kell lennie.


A határozat azzal zárul, hogy az idei pályázati kiírásban még nem kell szerepeltetni ezeket a követelményeket. Miután az idei pályázat az ősszel zárul, a kivitelezés jövőre marad. Ha a 2010-es pályázatot is csak nyáron írják ki, akkor a 2011-ben magvalósuló felújításoknál lesz követelmény a lakások energetikai osztályának a javítása.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.