TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. március 19. 13:55

Erőteljesen javuló globális befektetői bizalmat jelez a Barclays Capital hétfőn ismertetett idei első negyedéves felmérése, amely szerint jelentősen csökkent, bár továbbra is "kellemetlenül magas" - több mint egyharmados - az euróövezet legalább részleges felbomlásától tartó befektetők aránya.

A Barclays Capital által a cég 648 intézményi befektetési ügyfelének bevonásával elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a részvénypiacokon aktív befektetők várakozásai kirívó mértékben javultak az elmúlt három hónapban: az előző, decemberi körkérdésre még 25 százalékuk válaszolt úgy, hogy az idei év végéig a globális tőzsdei részvényárfolyamok 5 százalékos vagy ennél nagyobb mértékű átlagos emelkedésére számít, az új felmérés szerint azonban jelenleg már 71 százalékuk valószínűsít ilyen mértékű részvényárfolyam-erősödést 2012 egészére.

A felmérésbe bevont globális intézményi befektetői kör várakozásai az Egyesült Államokkal kapcsolatban a legderűlátóbbak. A Barclays Capital grafikus kimutatása szerint arra a kérdésre, hogy mely térség fogja a legnagyobb valószínűséggel túlteljesíteni az összes többit a részvényárfolyamok emelkedését tekintve a következő negyedévben, a válaszadók relatív többsége - több mint 40 százaléka - az Egyesült Államokat nevezte meg. A második legnépszerűbb választási lehetőség a felzárkózó ázsiai térség volt csaknem 30 százalékkal. 

A Közép- és Kelet-Európát is magában foglaló felzárkózó régió (CEEMEA) várható tőzsdei teljesítményével kapcsolatban azonban a Barclays Capital befektetési ügyfelei nem túl optimisták: a válaszadók 5 százaléka számít arra, hogy ez a térség túlteljesítő lesz a részvényárfolyamok szempontjából. (A CEEMEA-térség az általánosan használt befektetői meghatározás szerint Közép- és Kelet-Európán kívül Dél-Afrikát és Izraelt jelenti).
A Barclays Capital hétfőn Londonban ismertetett negyedéves felmérése szerint jelentősen csökkent a globális intézményi befektetői körön belül azoknak a befektetési cégeknek az aránya, amelyek szerint "legalább egy tagország" még az idén elhagyja az euróövezetet. A ház kimutatta, hogy befektetési ügyfelei közül jelenleg 38 százalék valószínűsít egy ilyen fejleményt az előző, decemberi körkérdésben kimutatott csaknem 50 százalék helyett.

A Barclays Capital a mostani felméréshez fűzött hétfői elemzésében a decemberi vizsgálat "talán legmegdöbbentőbb" elemének nevezte az euróövezet részleges idei felbomlását váró befektetési intézmények akkori csaknem feles arányát, a ház szakelemzői szerint azonban a mostani 38 százalékos arány is "kellemetlenül magas", tekintettel arra, hogy egy ilyen fejlemény milyen jelentős következményekkel járhat.
 
MTI 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.