3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Erőteljesen javuló globális befektetői bizalmat jelez a Barclays Capital hétfőn ismertetett idei első negyedéves felmérése, amely szerint jelentősen csökkent, bár továbbra is "kellemetlenül magas" - több mint egyharmados - az euróövezet legalább részleges felbomlásától tartó befektetők aránya.

A Barclays Capital által a cég 648 intézményi befektetési ügyfelének bevonásával elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a részvénypiacokon aktív befektetők várakozásai kirívó mértékben javultak az elmúlt három hónapban: az előző, decemberi körkérdésre még 25 százalékuk válaszolt úgy, hogy az idei év végéig a globális tőzsdei részvényárfolyamok 5 százalékos vagy ennél nagyobb mértékű átlagos emelkedésére számít, az új felmérés szerint azonban jelenleg már 71 százalékuk valószínűsít ilyen mértékű részvényárfolyam-erősödést 2012 egészére.

A felmérésbe bevont globális intézményi befektetői kör várakozásai az Egyesült Államokkal kapcsolatban a legderűlátóbbak. A Barclays Capital grafikus kimutatása szerint arra a kérdésre, hogy mely térség fogja a legnagyobb valószínűséggel túlteljesíteni az összes többit a részvényárfolyamok emelkedését tekintve a következő negyedévben, a válaszadók relatív többsége - több mint 40 százaléka - az Egyesült Államokat nevezte meg. A második legnépszerűbb választási lehetőség a felzárkózó ázsiai térség volt csaknem 30 százalékkal. 

A Közép- és Kelet-Európát is magában foglaló felzárkózó régió (CEEMEA) várható tőzsdei teljesítményével kapcsolatban azonban a Barclays Capital befektetési ügyfelei nem túl optimisták: a válaszadók 5 százaléka számít arra, hogy ez a térség túlteljesítő lesz a részvényárfolyamok szempontjából. (A CEEMEA-térség az általánosan használt befektetői meghatározás szerint Közép- és Kelet-Európán kívül Dél-Afrikát és Izraelt jelenti).
A Barclays Capital hétfőn Londonban ismertetett negyedéves felmérése szerint jelentősen csökkent a globális intézményi befektetői körön belül azoknak a befektetési cégeknek az aránya, amelyek szerint "legalább egy tagország" még az idén elhagyja az euróövezetet. A ház kimutatta, hogy befektetési ügyfelei közül jelenleg 38 százalék valószínűsít egy ilyen fejleményt az előző, decemberi körkérdésben kimutatott csaknem 50 százalék helyett.

A Barclays Capital a mostani felméréshez fűzött hétfői elemzésében a decemberi vizsgálat "talán legmegdöbbentőbb" elemének nevezte az euróövezet részleges idei felbomlását váró befektetési intézmények akkori csaknem feles arányát, a ház szakelemzői szerint azonban a mostani 38 százalékos arány is "kellemetlenül magas", tekintettel arra, hogy egy ilyen fejlemény milyen jelentős következményekkel járhat.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!