<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Elképzelhetőnek tartja a kamatemelési ciklus decemberi megkezdését a Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) tagjainak többsége.

Ez derült ki a nyíltpiaci bizottság október 27-28-án tartott kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvből, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra.

Eszerint a bizottság tagjainak többsége úgy ítélte meg, hogy a monetáris politika normalizálásának megkezdéséhez szükséges gazdasági feltételek a következő, december 15-16-i ülésre teljesülhetnek. A világgazdasági helyzetnek, illetve a nemzetközi pénzpiaci turbulenciáknak az amerikai gazdaságra gyakorolt esetleges káros hatásai miatti aggodalmak enyhültek, bár továbbra is szükség van arra, hogy szoros figyelemmel kövessék a fejleményeket.

A FOMC a foglalkoztatás növekedési ütemének lassulása és a munkanélküliségi ráta stabilizálódása okán kifejezte reményét a munkaerőpiaci helyzet további javulására. Az inflációt illetően a Fed bizakodó, úgy véli, hogy a fogyasztói árak elkezdenek a 2 százalékos célszám irányába mozogni.

A Fed 2008 decembere óta tartja gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot. A rendkívül alacsony kamatkörnyezettel jellemezhető hét év alatt először a Federal Reserve az októberi jegyzőkönyv szövegezésében egyértelműen jelezte, hogy a következő ülésen már érdemben foglalkozik a kamatemelés megkezdésének a lehetőségével.

A bizottság pár tagja aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy túl erős lehet a decemberi kamatemelés lehetőségének jelzése. A többség azonban úgy vélekedett, hogy az új szövegezés hangsúlyozza, nem hoztak döntést kamatemelésről, csak annyit jeleztek, helyénvaló lehet a kamatemelés megkezdése decemberben, ha a gazdasági adatok megfelelnek a várt gazdasági teljesítménynek.

A FOMC októberi ülése óta több döntéshozó megismételte azt a véleményét, hogy a decemberi kamatemelés továbbra is napirenden van.

Janet Yellen, a Fed elnöke november 4-i kongresszusi meghallgatásán megerősítette, hogy "élő lehetőség" a decemberi kamatemelés, bár sok múlik az addig megjelenő makrogazdasági adatokon. Hangsúlyozta, hogy a Fed csak nagyon szerény mértékű kamatemelésekben gondolkodik, nehogy a jelzálogkamatok emelkedése kedvezőtlen folyamatokat indítson el az ingatlanpiacon.

Szerdán egy New York-i konferencián Dennis Lockhart, az atlanti Fed vezetője kijelentette, hogy elégedett a jelenlegi gazdasági helyzettel, és amennyiben nem romlanak a gazdasági feltételek, támogatja a kamatemelés közeljövőbeli megkezdését. Loretta Mester, a Fed clevelandi ágának vezetője arról beszélt, hogy az amerikai gazdaság képes megbirkózni egy szerény mértékű kamatemeléssel. William Dudley, a New York-i Fed elnöke pedig kijelentette, hogy nem számít "nagy meglepetésre" vagy jelentős piaci reagálásra a kamatok emelésének megkezdése után.

A jegyzőkönyv közzététele után emelkedtek a New York-i tőzsdeindexek, és erősödött a dollár árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.