2016. március 18. 10:31

Felfüggesztette a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. kollektív portfoliókezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert a társaság nem felel meg a tevékenység végzéséhez szükséges személyi feltételeknek, a jegybank egyben 30 millió forint bírságot szabott ki a társaságra - közölte pénteken az MNB.

A Globeserv az MNB határozatának kézhezvételétől a feltételek helyreállításáig, de legfeljebb hat hónapig nem folytathat kollektív portfóliókezelési tevékenységet. A társaság egyéb tevékenységét a jegybanki korlátozás nem érinti. Tekintve azonban, hogy a Globeserv által kezelt befektetési alapok működésének törvényben előírt feltételei nem biztosítottak, az MNB a tevékenységi engedély felfüggesztésnek időtartamára az alapok folyamatos forgalmazását is felfüggesztette.

A Globeservnél folytatott vizsgálatok során észlelt szabálytalanságok miatt a jegybank már az eljárás folyamatában ideiglenes intézkedést tett, és a befektetők védelme érdekében tavaly november 4-én felügyeleti biztost rendelt ki a társasághoz.

A vizsgálatot lezáró határozatában a személyi feltételek hiányán túl a jegybank megállapította, hogy a Globeservnél nem működnek megfelelően a befektetési döntésekhez kapcsolódó kockázatkezelési mechanizmusok, belső eljárások, és hiányoznak azok a kontrollpontok, amelyek alkalmasak lennének a magas kockázatú ügyletkötések kiszűrésére. Megállapította az MNB azt is, hogy a társaság nem felel meg a nettó eszközérték meghatározására, valamint a szavatoló tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak sem.

Az MNB előírta, hogy a működés során biztosítsák a jogszabályoknak megfelelő mértékű szavatoló tőkét, és a tevékenység végzéséhez szükséges személyi feltételeket. Határidőket, illetve felelősöket is megjelölő helyreállítási terv készítésére és teljes körű végrehajtására kötelezte a társaságot. A kiszabott bírság meghatározásánál súlyosító körülményként vette figyelembe a jogszabálysértések biztonságos működésre gyakorolt rendkívül negatív hatását, enyhítő körülménynek számított azonban a társaság tőkepiac egészéhez mért kisebb súlya - áll az MNB közleményében.

MTI