2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felvásárolná a Nivea termékekről ismert német Beiersdorf AG-t a Procter & Gamble (P&G).

A Pampers pelenkától a Gillette borotváig fogyasztási cikkek hosszú sorát gyártó amerikai óriásvállalat vezérigazgatója a Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség szerdai jelentése szerint elmondta: cége szívesen megvenné a német társaságot, ha az ár megfelelő. Ugyanakkor "az első lépést a Beiersdorfnak kell megtennie" - tette hozzá Robert McDonald.

A Bloomberg jelentését követően a frankfurti tőzsdén jegyzett Beiersdorf-részvény 10 százalékkal drágult.

A német társaság a Reuters hírügynökség érdeklődésére közölte, hogy nincs tudomása a P&G vételi szándékáról.

A Reuters értesülései szerint a 10,79 milliárd euró piaci értékű vállalat többségi tulajdonosa, a német Herz család pillanatnyilag nem kíván megválni a tulajdonrészétől. A milliárdos vagyonnal rendelkező família a Maxingvest nevű társaságon keresztül 50,5 százalékot birtokol a Beiersdorfból. A cég nem kommentálta hivatalosan a P&G felvásárlási terveiről szóló híreket.

A 128 éve alapított Beiersdorf első sikerterméke a ma is használatos sebtapasz volt, amelyet az alapító Paul Carl Beiersdorf talált fel. A cég időközben több mint 20 ezer alkalmazottat foglalkoztató óriásvállalattá nőtte ki magát, főként a Hansaplast sebtapaszról és a Nivea testápolóról ismert. Forgalma az idei első félévben 3,2 milliárd euró volt, 7,8 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbit, kamat- és adófizetés előtti üzleti eredménye (EBIT) pedig 385 millió euróra nőtt a 2009 első félévi 291 millió euróról.

Az úgynevezett összeolvadási és felvásárlási aktivitás egyre élénkebb. Az idei harmadik negyedévben 599 milliárd dollár volt a bejelentett ügyletek összértéke, ami 35,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Elemzők szerint az élénkülés egyik fő oka, hogy a jó adósbesorolással rendelkező cégek igen kedvező feltételekkel jutnak hitelhez. Az is a felvásárlások-összeolvadások felé tereli a vállalatokat, hogy romlanak a gazdasági kilátások, a válságból való kilábalás könnyen botladozásban folytatódhat, így a növekedés eszköze jobb híján az integráció lehet. Ugyancsak fontos tényező, hogy számos vállalatnál jelentős mennyiségű készpénz halmozódott fel, mert a nyereségesség közelíti a válság előtti szintet, az osztalékfizetést viszont még mindig ugyanúgy visszafogják, mint a válság legsúlyosabb időszakában - mondják elemzők.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!