TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Óvtuk a kormányt attól, hogy a magánnyugdj-pénztári befizetéseket befagyassza. Ez ugyanis hosszabb távon inkább negatív hatással lehet a magyar gazdaságra - mondta a Valutaalap tárgyalódelegációjának vezetője a tárgyalások lezárása után. A makrogazdasági kilátások kapcsán közel áll a kormány és a nemzetközi szervezet véleménye, utóbbi további strukturális reformokat szorgalmaz az állami szektorban. Mfor.hu-tudósítás.

"Az idei évben egy százalék közeli növekedést és 3,5 százalékos inflációt várunk Magyarországon. Ebben a tekintetben közel áll egymáshoz a magyar kormány és a Valutaalap véleménye" - mondta a hétfői sajtótájékoztatón Cristoph Rosenberg, az IMF tárgyalódelegációjának vezetője. A jövő évre a kormány előrejelzése optimistább: a Valutaalap 2,5, a kabinet pedig 3 százalékos gazdasági növekedésre számít 2011-ben.

Bátor, de kockázatos tervek

"Röviden összefoglalva a kormány tervei bátrak, ugyanakkor kockázatosak. Bátor, hogy a kormány az adóék tekintetében igyekszik lépéseket tenni, ez viszont negatív hatással lehet a munkaerőpiaci jelenlétre. Kockázatosak a lépések azért, mert egyelőre nem látni, hogy fog reagálni a gazdaság azokra" - vázolta fel a Valutaalap véleményét Rosenberg.

Az IMF delegációjának vezetője szerint a már bejelentett lépések következtében az idei 3,8 százalékos hiánycélt tarthatónak látják, a középtávú fiskális fenntarthatósággal kapcsolatban azonban bizonytalanságok jelentkezhetnek. 2011-ben főleg a kiadási oldalon lát ilyen kockázatokat a Valutaalap. Rosenberg hozzátette: mivel az eddig bejelentett intézkedések átmenetiek, a kifutásuk után veszélybe kerülhet a hiánypálya fenntarthatósága.

"Magyarországon jelenleg túl nagy az állami szektor a környező országokhoz képest, ezen a területen strukturális reformokra lenne szükség a kiadások csökkentése érdekében (lásd: Jócskán lehetne még húzni a magyar nadrágszíjon). A tárgyalásokon konkrét javaslatokat is megfogalmaztunk ezekkel kapcsolatban" - tette hozzá Cristoph Rosenberg.

Hasznos és konstruktív munka folyt az elmúlt két hétben, azonban a tárgyalások egybeestek a jövő évi költségvetés kidolgozásával, ezért maradtak még nyitott kérdések, melyekkel kapcsolatban a következő hetekben a kormány tájékoztatja majd a Valutaalapot - mondta a sajtótájékoztatón Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Szerinte a jövő évi hiánycél teljesülésével kapcsolatban nem minden információ állt rendelkezésre, meggyőződése, hogy a részletek ismeretében eltűnnek majd az IMF kételyei.

Óvatosan a nyugdíjakkal

"A magánnyugdj-pénztári járulékok befagyasztásával kapcsolatban figyelmeztettük a kormányt, hogy ez az intézkedés strukturális reformok nélkül nem hozza meg a kívánt eredményt, csak rövidtávon javítja az egyenleget" - mondta Cristoph Rosenberg. Szerinte a bejelentett lépésekkel hosszútávú kötelezettséget rövidtávú kiadások fedezésére használ fel a kormány. Ez pedig nem javítja a helyzetet, alááshatja az eddig stabil magyar nyugdíjrendszert. Ráadásul az IMF szerint a gazdasági növekedésre és a tőkepiacra is negatív hatással lehet a kormány intézkedése. A fentiek miatt a most tervezett lépésnek hosszabb távon több lehet a negatív, mint a pozitív hatása.

Az IMF közleménye szerint a kormány tervezett intézkedései jelentős visszalépést jelentenek a magyar nyugdíjreform folyamatában, gátolhatja a hosszútávú növekedést, ha ennek hatására csökkennek a lakosság megtakarításai.

Az egykulcsos adóval kapcsolatban a Valutaalap szakértője elmondta: általánosságban jó megoldás, azonban annak elsősorban a magasabb jövedelműek látják hsznát. A reform korlátozott hatással lehet a mukaerő-kínálatra, a várakozások szerint növelheti a belső keresletet, azonban ez a pozitív hatás sem egyértelmű.

"A magyar bankrendszer eddig átvészelte a nehéz időszakot, a további kihívásokat is megfelelően tudja kezelni. A nem teljesítő hitelek aránya ugyanakkor várhatóan majd csak 2011-ben indul csökkenésnek. A bankok felkészültek a Bázel III alapelvekre, megfelelő céltartalékot képeztek az esetleges veszteségek fedezésére.

A kormány elkötelezett a válságadók kivezetésével kapcsolatban

"A nyugdíjakkal és a válságadókkal kapcsolatban a kormány egyetért az IMF-fel abban, hogy ezekre csak átmenetileg van szükség az egyensúly fenntartása érdekében. Éppen ezért elkötelezettek vagyunk a válságadók kivezetésével kapcsolatban, illetve azzal kapcsolatban, hogy a bankadót 2012 után összhangba hozzuk az EU ajánlásaival" - mondta Kármán András.

Az államtitkár szerint a következő két évben a növekedés és a kormány tervezett strukturális intézkedései kiváltják majd ezeket a bevételeket. Abban is egyetért a kormány a Valutaalappal, hogy a kiadásokat csökkenteni kell, ami a bürokrácia leépítésével és a szociális kiadások célzottabbá tételével járhat.

Az IMF megvédte a PSZÁF és az MNB függetlenségét: a közlemény szerint a két szervezet jogot kapott arra, hogy szabályozási és jogalkotási javaslatokat tegyen teljesítési vagy kifejtési alapon, vagyis a kormánynak deklarálnia kell 15 napon belül, hogy elfogadja a javaslatot, vagy ki kell fejtenie, miért nem ért egyet azzal. Fontos, hogy mindkét intézmény fenntartsa a jogot ennek a mechanizmusnak az alkalmazásához. Emellett hasznos lenne, ha a PSZÁF önálló jogalkotási hatáskört kapna. 

BK

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.