<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A kockázati étvágy és a bővülő likviditás fűti az idei tőkepiaci rallyt – állítják friss elemzésükben az Erste Group elemzői. Az emelkedés támasza már gyengül, és nem várható újabb mélypont, a likviditás bővülése minden eszközkategóriának kedvez. 2009 márciusa óta a bankpapírok és a ciklikus részvények állnak a szektorok élén Kelet-Közép-Európában, de az elkövetkezendő hónapok során a defenzív részvények lehetnek túlteljesítők.

A kockázati étvágy és a bővülő likviditás fűti az idei tőkepiaci rallyt – állítják friss elemzésükben az Erste Group elemzői. Az emelkedés támasza már gyengül, és nem várható újabb mélypont, a likviditás bővülése minden eszközkategóriának kedvez. 2009 márciusa óta a bankpapírok és a ciklikus részvények állnak a szektorok élén Kelet-Közép-Európában, de az elkövetkezendő hónapok során a defenzív részvények lehetnek túlteljesítők.

A kockázatvállalási kedv hanyatlása után – amelyet a CDS-felárak emelkedése is tükrözött – ésszerűbb magatartás lett úrrá a befektetőkön, így a visszaeső kockázati felár elősegítette a piacok talpra állását. Ennek ellenére az Erste Group elemzői úgy gondolják, hogy a tőkepiacok ugyan túljutottak már a mélyponton, a reálgazdaság azonban még nem: az adatok legjobb esetben is csak a visszaesés lassulását mutatják. Az elemzők szerint a kockázati felár csökkenése miatt a részvényárfolyamokban bekövetkezett emelkedés lendülete kifulladni látszik.

A válság csitulásával az általános bizalom is visszatért szépen lassan a piacokra. Legfrissebb előrejelzésében a német ZEW kelet-közép-európai konjunktúra-indexe már egyenesen pozitív értéket mutat a gazdasági kilátásokra vonatkozóan, így a tőkepiacok javuló helyzete a várva várt gazdasági talpra állás előfutára lehet. Az elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy ha a fundamentumok javulásának jelei hiányoznak, a tőkepiacok a legjobb esetben is csak oldalazó mozgást fognak végezni.

Az Erste Group elemzői kiemelik, hogy a szabad pénzeszközök az év eleje óta az alacsony hozamot kínáló pénzpiacokról kivonulóban vannak, és új helyet keresnek maguknak a kötvény- és részvénypiacokon. Sőt, a pénzfolyam bizonyos mértékig megkerüli a fejlett piacokat és inkább a feltörekvő piacokat részesíti előnyben. A nemzetközi részvényalapokban a feltörekvő piacok súlya már ismét elérte korábbi értékét, a 9,6 százalékot.

A feltörekvő európai részvények – amelyek túladottá váltak az egész kelet-közép-európai régió súlyos adósságterhe miatt – jelentős mértékben túlszárnyalták az összes többi földrajzi régiót. A biztonságosabb befektetésnek tartott amerikai, brit és nyugat-európai részvények alulteljesítettek a rally során.

Ennek megfelelően a ciklikus szektorok és a pénzügyi részvények – amelyek a legjobban megsínylették a rekord méreteket öltő kockázatkerülést, és a teljes gazdasági összeomlástól való túlzott félelmeket – az idén márciusban elért mélypont miatt jobb teljesítményt nyújtottak, mint a defenzív szektorok.

Mindent összevetve az Erste Group elemzői a defenzívebb jellegű szektorokat – például a közműveket, a távközlési és gyógyszeripari vállalatokat – favorizálják. A tisztán teljesítmény alapú megfontolásokon túl – és feltételezve, hogy a csökkenő kockázati felár miatti felhajtóerő gyengül – érdemes ismét a fundamentumok és az árazás felé fordulni. „Arra számítunk, hogy több defenzív szektor is jobban a rivaldafénybe kerül mostanában, hiszen a jelek szerint stabilabban vészelték át a viharokat, azaz a pénzügyeikben sokkal kevésbé drasztikus változások álltak be” – jósolják az elemzők.

A ciklikus részvények nem nagyon vonzóak, legalábbis 2009-ben nem, és az előrejelzések is csak 2011-re mutatnak javuló növekedési várakozásokat. A negatív növekedést illetően a nyersanyagok jártak az élen 2009-ben, ennek megfelelően 2010-re és 2011-re is csak nagyon bizonytalan talpra állás valószínűsíthető.

A pénzügyi részvények esetében meglehetősen erőteljes felívelés látszik még a 2009-re várható nyereség ellenére is. Logikusan a biztosítók is kiveszik a részüket az emelkedésből, ám a bankoktól inkább várható, hogy pozitív irányba mozdulnak el (ráadásul nagyobb lendülettel), jelezve, hogy a helyzet mégsem olyan rossz, mint ahogy azt a befektetők kezdetben gondolták. A pénzügyi részvények esetében a növekedés egyre erősödő ütemben 2011-ben indul majd be, ugyanakkor a biztosítók izmos növekedési rátát kínálnak az egész időszakra mindkét régióban (Euro Stoxx és Kelet-Közép-Európa).

Végezetül pedig a defenzív szektorok már 2009-ben is meglehetősen stabil növekedést biztosítanak. A közművek 2009 egészére nézve várhatóan 3 százalékkal, 2011 egészére vonatkozóan pedig 9 százalékkal bővülnek mindkét régióban. A távközlési papírok inkább csak stagnálnak, az egészségügyi részvények pedig a számítások szerint javuló növekedést érnek el, a 2009-es 6 százalékról mintegy 13 százalékra tornázzák fel magukat 2011-ben. Érdekes módon 2010-ben a kelet-közép-európai régióban mintegy 22 százalékos EPS-növekedés valószínűsíthető.


Az Erste Group elemzői továbbra is némiképp óvatosak a magyar piaccal szemben, hiszen az itteni tőzsde mellett leginkább izgalmas gyógyszeripari részvényei szólnak, valamivel szkeptikusabbak Szlovéniával kapcsolatban.

A szakemberek óvatosságra intenek Oroszországgal kapcsolatban, és továbbra is azt tartják, hogy az orosz piac a spekulációs célú befektetések terepe, amelyet a nyersanyagárak mozgatnak, ami egyszerre jelent lehetőséget és kockázatot, ugyanakkor egyre inkább kedvelik Törökországot. A fundamentumokat tekintve a török piac is küzd a maga gyengeségeivel, ennek ellenére jó alternatívát kínál most már a piacméretet illetően is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.