2017. október 2. 07:29

Hétfőn reggel komoly eséssel indított az euró a dollárral szemben. A gyengülést a szakértők a katalán referendummal magyarázták.

A péntek esti 1,1814 szinthez képest fél százalékos eséssel indult a hét az euró piacán. A közös európai deviza egy egysége ugyanis csak 1,1763 dollárt ért. A háttérben a spanyolroszági bizonytalanságok állnak. A katalánok függetlenségi népszavazását ugyan a spanyol hatóságok előre semmisnek nyilvánították, ám az a tény, hogy a voksoló katalánok mintegy 90 százaléka szavazott a függetlenségre kellemetlen helyzetbe hozta az ibériai ország vezetőit.

A népszavazás eredményére a spanyol tőzsde is eséssel reagált, miközben Európa nagyobb piacain optimizmus és emelkedés jellemző, addig ott közel egy százalékkal gyengült az index. Ráadásul a spanyol kötvények is eladói nyomás alá kerültek, hétfőn reggel így azok hozama is megugrott.

Nem csak az euró, de a forint is rosszabbul nyitotta a hetet, igaz a gyengülés csak kisebb mértékű. Az eurót a péntek esti 311,60 forint után hétfő reggel nyolc órakor 311,82 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 265,06 forintra emelkedett a péntek esti 263,93 forintról a svájci franké pedig 273,11 forintra 272,38 forintról.

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.