2007. szeptember 7. 06:52

Amerika emelkedett, Japán esett. Mindenki a mai tengerentúli munkanélküliségi adatokat várja.

Amerikában tegnap adatdömping volt, igaz egy részük korábban publikáltak felülvizsgálatát jelentette. Összességében mindenesetre pozitív volt a kép. A múlt héten az elemzői várakozásoknál jobban csökkent a munkanélküli segélyért először folyamodók száma az Egyesült Államokban: 19 ezerrel, 318 ezerre. A második negyedévre vonatkozó felülvizsgált adat magasabb amerikai termelékenységnövekedést mutatott az előzetesen közöltnél: a termelékenység a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban 2,6 százalékkal nőtt a tavalyi második negyedhez képest. Ugyan júliushoz képest nem változott, de nem is esett vissza az ISM index. Így ismét 55,8 pont lett a szolgáltatások amerikai beszerzési menedzserindexe augusztusra, de a csütörtökön kiadott adat kedvezőbb, mint amit előzetesen az elemzők vártak.

A kedvező adatoknak köszönhetően a Dow Jones 13 363,35 ponton zárt 0,4 százalék (57,88 pont) növekedéssel. A Nasdaq Composite index 0,3 százalék (8,37 pont) emelkedéssel 2614,32 ponton fejezte be a napot.

Nem volt ilyen jó napja a tokiói értéktőzsdének, melynek fő mutatója pénteken csökkenéssel zárt, elsősorban az erős jen miatt, ami rossz hír az exportőröknek. Hozzájárult a csökkenéshez az is, hogy a japán központi bank - az EKB-hoz és a Bank of Englandhoz hasonlóan - nem fog változtatni a kamatokon. Nikkei mutatója 134,84 pontos, azaz 0,83 százalékos csökkenéssel 16.122,160 ponton zárt.
Ázsia egyébként vegyes képet mutatott, de minden piac egy százalékon belül változott.

Amire ma érdemes figyelni, az a délutáni amerikai munkanélküliségi adat. Az elemzők fontos indikátornak tartják a jelen helyzetben.

Nálunk tovább tarthat a sávozás, egy nagyon kedvező vagy nagyon kiábrándító amerikai helyzet persze kimozdíthatja a piacot, de egyelőre itthon is inkább a kivárás a jellemző.

A Mol közleménye szerint az OTP Bank Nyrt. 2007. szeptember 6-án MOL felé tett értesítése alapján, az OTP Bank közvetlen és közvetett befolyása a MOL Nyrt-ben 2007. szeptember 4-én 10 százalékra emelkedett (10.047.991 db).

Update 1

Az első negyven percet követően nincs komoly változás. A nyitás után plusz 50 pont közelébe kúszott fel az index, hogy aztán mínusz harmincig essen.

Ennek megfelelően az egyes papíroknál sincs jelentős elmozdulás a tegnapi záróárakhoz képest:
Mol 26180 (-10) Ft, MTelekom 953 (-7) Ft, OTP 9261 (-9) Ft, Richter 37300 (-100) Ft. A nap nyertese eddig az egy százalék felett erősödő Danubius (9790), de közel ennyit nőtt az FHB is (2085 Ft).

Updat 2

A fél 3-ig álmosító unalommal zajló kereskedést az amerikai munkanélküliségi adatok billentették ki. A vártnál sokkal rosszabb számok hatására minden piac nagyobb piac élesen esni kezdett. Itthon a napközben 100 pont körüli mínuszból pillanatok alatt közle 300 pont lett a Bux vesztesége, de a német és az angol tőzsde is lefordult.

4 ezer fővel csökkent augusztusban a nem-mezőgazdasági új munkahelyek száma az Egyesült Államokban, miközben a piac 100-110 ezer fő körüli bővülésre számított. Júliusban az eredetileg közzétett 92 ezres bővülést most 68 ezerre módosította a Munkaügyi Minisztérium.

Lehet, hogy a Fidel által beharangozott recesszió már kopogtat?

Érdekes, hogy a nagyhatalmú ex-Fed elnök is ijesztgetett. A nemzetközi tőkepiacokon eluralkodott zűrzavar sok tekintetben azonos jeleket mutat az 1987-ben és 1998-ban bekövetkezett pénzügyi válsággal, a részvénypiacok akkori összeomlásával - jelentette ki Alan Greenspan, a Fed volt elnöke a Wall Street Journal pénteki számában.

Greenspan okfejtése szerint a gazdasági fejlődés alapvető jellemzője, hogy a növekedést az eufória táplálja, a zsugorodást a félelem. "Most a tőkepiacokon a félelem az úr" - fejtette ki Greenspan.

Update 3

Néhány napja volt már egy lefele történő kitörési kísérlete az indexnek, amely megtréfált minket (majd lokális csúcsra futott belőle a piac), most azonban úgy tűnik, hogy tényleg kieshetünk a sávból.


Update 4

Amerika stoikus nyugalommal vette tudomásul, hogy BAJ VAN. A Dow -150 pont, a Nasdaq pedig -35 pont az első negyedóra végén. Meglepő lenne, nagyobb pozitív fordulat napközben (ahhoz azért relatív magasan van az index), ha azonban nem lesz beszakadás (és -100 és -150 pont között zárt), elképzelhető, hogy hétfőn nálunk sem lesz komoly pánik. Természetesen egy esetleges komoly amerikai sell-offra a Bux is célbaveheti a 26 ezer pontos szintet.


Update 5

A BUX a nap végére 565,17 pontot esett, így 26 593,72 ponton zárt. A vezető papírok mindegyike veszített értékéből, a nap vesztese az OTP és a Mol lett. Előbbi 9080 forintra gyengült 23,2 milliárdos forgalom mellett, utóbbi 25505 forintig esett, forgalma közel 8 milliárd forintot tett ki.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.