2017. május 17. 08:25

Trump tavalyi győzelme után a politika sokkal hangsúlyosabb szerepet kapott a piacokon, ám a francia elnökválasztás eredményei nyugtatóan hatott, és ismét a gazdasági fundamentumok kerülhetnek fókuszba. A nyáron a kedvező hangulatban tovább menetelhetnek a pénz- és tőkepiacok.

A tavaly év végi elnökválasztás után idén a futószalagon egymást követő európai választások tartották, illetve a brit és német választás révén tartja majd izgalomba a befektetőket. A brit választásokkal kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogyan szerepel Theresa May pártja, egy nagyobb arányú győzelem esetleg elmozdulást jelenthet a hard brexit álláspontról, véli Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Szerinte ez erősíthetné némileg a font árfolyamát. Ugyanakkor véleménye szerint a tárgyalások jelenleg még a békésebb szinten vannak, ez a későbbiekben sokkal élesebbé válhatnak.

A szeptemberi német választások előtt jelen helyzetben kevésbé izgulnak a befektetők, jelen helyzetben úgy tűnik, hogy Merkel hatalmon marad, a Schulz-hatás lecsengőben van. A nyugalom legnagyobb haszonélvezője a részvénypiacokon a bankszektor lehet.

Donald Trump elnökségének első 100 napja a félelmekkel szemben nem hozott radikális változásokat. A fékek és ellensúlyok rendszere jól működött. Ami a gazdaságot illeti, a nagyszabású programok bevezetését ráadásul saját pártja nehezítette meg. A radikális fordulat elmaradása a részvénypiacon éreztette a hatását, a téli szárnyalás után konszolidáció következett be. Ugyanakkor az év további részében az amerikai gazdaság továbbra is jó teljesítményt mutathat, az Equilor elemzői szerint a jó vállalati teljesítmények felfele hajthatják az árfolyamokat. A szakértők szerint a dollár továbbra is erős maradhat, a francia választások utáni eufóriát követően ismét erősödhet az amerikai fizetőeszköz, és a paritás felé közelíthet az euró ellenében.

Izomrostból építenek uszodát a Belvárosban 

Az olaj piacán továbbra is túlkínálatot lehet látni, az OPEC kitermelés-csökkentési programja egyelőre nem mondható sikeresnek, igaz a május végén várható kvóta-megállapodás várható meghosszabbítása a jelenlegi szintről 50-55 dollárig felfele mozdíthatja az árfolyamot.

A magyar részvénypiac az elmúlt évek ralija után idén visszafogottabb teljesítményt nyújthat, annak ellenére, hogy például a napokban a BUX ismét rekordot döntött. A megtorpanást az Equilor elemzője szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy a régióban a lengyel piac ismét fókuszba került, köszönhetően annak, hogy a devizahiteles rendezést követően alacsonyabb árazása miatt sokan fordultak a varsói tőzsde felé. Ugyanakkor a kedvező nemzetközi klíma a magyar papírokat is segítheti. Az OTP, a Richter és a Mol is profitálhat a gazdasági növekedés beindulásából. Az első negyedéves gyorsjelentések is javuló vállalati eredményeket tükröztek, és új lendületet adtak a vezető magyar részvényeknek.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.