2017. február 12. 15:04

Magasabb kamatszintre és erősebb dollárárfolyamra kell felkészülnie a világgazdaságnak - jelentette ki a Dubaiban zajló ötödik nemzetközi kormányzati csúcstalálkozón (World Government Summit, WGS) Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója.

Christine Lagarde a fórumon annak a véleményének adott hangot, hogy a Trump-adminisztráció tervezett ezermilliárd dolláros beruházási programja "a legnagyobb valószínűség szerint" nagy lendületet fog adni a világ legnagyobb nemzetgazdasága növekedésének, ennek pedig erősebb dollárárfolyam és magasabb kamatszint lesz az eredménye. 

A mandátuma értelmében a globális pénzügyi stabilitás felett őrködő washingtoni pénzintézet főigazgatója kifejtette, hogy az IMF tudomásul veszi a változásokat, és az új adminisztráció infrastrukturális beruházás-finanszírozási tervének tükrében minden alapja meg is van rá, hogy bizakodóan ítélje meg az amerikai gazdaság növekedési kilátásait. 

Rámutatott: a gyorsabb növekedési ütem a jelenlegi alacsony amerikai munkanélküliségi ráta mellett az infláció kordában tartása érdekében a kamatok megemelésére készteti majd a Fed-et. Felhívta egyúttal a kormányzati döntéshozók figyelmét, hogy a költségvetési terveik felállításakor vegyék figyelembe a várható árfolyamváltozásokat.
 
 
"Alapjában véve a világgazdaság számára is kedvezőbb, ha jobban teljesít az amerikai gazdaság" - mondta Christine Lagarde, megjegyezve, hogy a fejleményeket "folyamatában kell értékelni és újraértékelni". Hozzátette: a Trump-adminisztráció sok mindenbe belefogott, sok bejelentés történt és sok tweet üzenet ment ki. 

"Azt kell értékelnünk, ami megvalósul" - tette hozzá.
 
MTI