2018. január 5. 14:40

Csütörtökön a tőzsdezáráskor 25 ezer pont felett zárt a Dow Jones indexe. A 30 legfontosabb vállalat részvényeit tükröző mutató soha nem ugrott még 1000 pontot ilyen gyorsan.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Idén eddig csak pozitív zárást láthattunk a tengerentúli börzéken, és könnyen lehet, hogy pénteken a negyedik egymást követő napon is rekordszinten zárnak a piacok. Csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói közül a 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe nem csak, hogy történelmi csúcsra emelkedett, de először törte át a lélektani a 25 000 pontos határt. A mutató 150 ponttal erősödve 25 073,54 pontra emelkedett. Növekedni tudott az S&P 500-as mutatója is 10,86 ponttal, 0,40 százalékkal gyarapodott, 2723,92 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 12,38 ponttal, 0,18 százalékkal lett több, 7077,92 ponton zárt.
 
 
Története során ilyen gyorsan még soha nem erősödött 1000 pontot a Dow, amely a 24 ezres szintet november utolsó napján tudta átlépni. Az ezt megelőző leggyorsabb ezres ugrás a dotkom korszak erősen túlfűtött környezetében született meg. 1999 március 29-én előbb a 10, majd május 3-án már a 11 ezres értéket is túllépte a Dow. Naptári napban ugyan a két periódus megegyezik, de a karácsony és az év vége miatt most egyel kevesebb kereskedési nap alatt volt meg az említett erősödés. Százalékosan ugyanakkor az 1999-es csúcs messze túlszárnyalja a mostanit. Más kérdés, hogy azt követően erősen megbicsaklott a száguldás és kidurrant a tőzsdei lufi, így 7 év telt el a következő szint megugrásáig, 12-vel ugyanis csak 2006-ben kezdődött az index.

A szakértők meglehetősen eltérő állásponton vannak a mostani, immár több mint egy éve tartó töretlen emelkedés kapcsán. Vannak olyanok, akik szerint 30 ezer pontig meg sem áll a Dow. A másik oldal véleménye szerint viszont a részvénypiac immár erősen túlértékelt és legalább 10 százalékos korrekciónak kell hamarosan következni, de ennél nagyobb visszaesés sem lenne szerintük tragédia.
 
mfor.hu